Slovenski bedaki in konji!

Vas kaj teži ???????

Moderator: Admin KCS

Odgovori
ani
nedokazani talent
Prispevkov: 64
Pridružen: 08 Jul Ne, 2007 10:18

Slovenski bedaki in konji!

Odgovor Napisal/-a ani » 22 Nov Po, 2010 23:03

Po daljšem premisleku sem se odločil, da povem par stvari, ki po mojem mnenju nikakor ne sodijo v kasaški šport.
Že več kot 30 let sem rejec kasaških konj, ki več kot uspešno tekmujejo tako na slovenskih hipodromih, kot tudi v tujini. Da sem dosegel tako visoko raven reje ljutomerskega kasača, sem v to vložil ogromno časa, truda in pa tudi denarja. To mi nikoli ni bilo odveč, saj ta šport tudi meni pomeni veliko osebno zadovoljstvo, ker tudi sam nenazadnje tekmujem. Torej sem tudi sam bedak!
Res je, da se vsakemu zgodi kakšen spodrsljaj v vsaki stvari, človek se napačno odloči in podobno, kar je razumljivo, saj smo vsi ljudje in motiti se je človeško. Ampak to, kar se pa v zadnjih letih dogaja tako v vodstvu kasaške centrale, kot tudi v kasaških klubih in sodniškem zboru, je pa višek vsega!

Začel bi najprej pri sodnikih: ne vem, na podlagi česa so ti ljudje lahko v sodniškem zboru. Dvomim, da poznajo pravilnik, saj s svojimi nerazumljivimi odločitvami smešijo sami sebe in pa celotno podobo kasaškega športa! Če so si že pridobili licenco, potem bi si jo morali pridobiti s svojim znanjem in pa predvsem z izkušnjami. Redko kateri izmed teh naših "sodnikov" si ve sam napreči konja, še manj pa je tistih, ki bi dirko znali odpeljati do cilja. mogoče je to en sam, ali pa nobeden! Če ne poznajo razmer, katere prevladujejo med samo dirko, potem se pa lahko dogaja to, čemur smo trenutno priča. Dirke so izpeljane kot tiste dirke na Balkanu, kjer je veliko dretja in prerivanja, vsak se vozi, kot mu paše, ni discipline in reda. Zato pa se dogajajo ogromne napake in nenazadnje tudi nesreče. Mogoče pa treba nekdo umreti, da se bo stanje končno izboljšalo. Verjamem, da ni lepšega, kot pa to, da se nekdo vozi v avtu celo dirko, deli kazni, veliko nepravilnosti (včasih tudi namerno) spregleda, ali pa da nekdo sedi na tribuni, in pametuje. Če pa bi si vsak vsaj enkrat sprobal, kako je dirko tudi dejansko odpeljati, bi vsak začel razmišljati drugače. Takrat bi uvidel, da je varnost voznikov in konjev na prvem mestu.
Poleg tega bi izpostavil tudi naslednje zadeve: kako se lahko dodeljuje zunanji štart konju 1 minuto pred ponovljenim štarto, ko se konji že počasi začnejo razvrščati za štartni avtomobil? Zakaj imamo potem handikaperja? Zakaj se zunanji štart konjem, kateri na štartu veljajo kot problematični, ne odredi takoj ob prijavi oziroma ob sestavi biltena?
Kako si lahko privoščite razveljavitev štarta rejskih dirk?! Tega ni nikjer! To se je zgodilo že lani na prvenstvu dveletnih kasačev, kot tudi letos! Enako letos derby! Lepo vas prosim, to je zadnja stvar, ki bi si jo lahko v tako pomembnih dirkah privoščili!
Srčno upam, da bodo sodniki v tej zimi do potankosti naštudirali pravilnik, stopili do kakšnega njim ljubega konjskega prijatelja, ga prosili, da mu zapreže konja, in se odpeljali krog ali dva... Zima bo baje dolga, tako da bodo imeli veliko časa za to. Mogoče bo potem v sezoni 2011 vse skupaj malo drugače.

Kasaška centrala in njeno vodstvo: Rad bi samo vprašal, kje je denar za izplačilo nagrad. To me zanima predvsem zato, ker še zdaj čakam nakazilo rejskih nagrad iz leta 2009, to je nekje med 800 in 1000€. Nikjer po svetu ni za take male zneske, kot so pri nas, take zamude. Po eni strani ste baje brez denarja in s tem dolžniki klubom, tekmovalcem, lastnikom in rejcem, po drugi strani pa se večji del delegacije udeležuje dirk širom po Evropi. Marsikdo je že pomislil, da je ta denar, ki bi moral biti namenjen za izplačila, šel prav v te namene, torej za ogled Mediteranskega pokala, Prix de Amerique in podobne zadeve. Če bi vam na prvem mestu bil sam kasaški šport kot šport in pa reja avtohtone slovenske pasme ljutomerski kasač, potem bi bil odraz stanja na hipodromskih stezah in izven njih popolnoma drugačen. Kje so ljudje, ki so organizirali sindikat vozačev ob razpadu kasaške zveze in ob ustanovitvi centrale, kateri so obljublali "mleko in med" v nadaljnji organizaciji kasaških dirk? Kje so ljudje, ki so zapravili klube z bogato zgodovino? Lahko jih je sram!
Nenazadnje pa še KK Ljutomer, katerega član sem tudi sam. Od samega začetka moje športne kariere. Čeprav je to klub z najdaljšo tradicijo, bi blo vseeno zaželjeno iz strani marsikaterega člana in tekmovalca, da bi bil odnos tukaj malo bolj korekten in pošten. Torej lahko pazite, da ko sestavljate propozicije za razpis dirk, da ne gledate samo na "lastno rit", da ko podeljujete priznanja rejcem, da jih podelite tistim, kateri so v svojem življenju vzredili vsaj enega ljutomerskega kasača in pa da se vodstvo kluba tudi po končanih dirkah do tekmovalcev, članov in ostalih obiskovalcev kasaških dirk obnaša pošteno in prijazno, brez verbalnih napadov in izpadov, brez žalitev in zmerjanja. Morate se namreč začeti počasi zavedati, da smo prav mi (torej tekmovalci in člani) tisti, ki držimo klub pokonci. Država so ljudje, brez ljudi države ni. Tu je popolnoma isto. Namesto pohval in čestitk dobimo servirano trditev, da smo lopovi, ki klubu krademo denar. Zakaj? Ker smo zmagali ali pa bili v nagrajenih mestih, smo zato kradljivci? Razmislite, koliko denarja smo pa morali predčasno porabiti, da smo plačali vse pristojbine in podobne zadeve, da smo sploh na progo lahko prišli.

In tako nazadnje ostanemo (in izpademo kot) bedaki, ki redijo ljutomerskega kasača. Že od negdaj velja, da če daš bedaku v roke palico, ta potem potolče vse okoli sebe. Upam da bo ta palica "tolkla" po vas samo v obliki opozoril in predlogov, kako izboljšati razmere v kasaškem športu, in da bo njen tepež zalegel v najkrajšem možnem času.

S spoštovanjem,
MIRKO ŠONAJA

Odgovori