SODNIKI - ZLO KASAŠKEGA ŠPORTA V SLOVENIJI

Vas kaj teži ???????

Moderator: Admin KCS

Odgovori
Mirko
golaž dirkač
Prispevkov: 2
Pridružen: 23 Jan Če, 2014 19:17

SODNIKI - ZLO KASAŠKEGA ŠPORTA V SLOVENIJI

Odgovor Napisal/-a Mirko » 24 Jan Pe, 2014 20:21

Spoštovani!
Na začetku naj povem, da ni moj namen kakor koli v grdi luči predstavljati kasaškega športa v javnosti, saj sem ne nazadnje dolga desetletja tej dejavnosti posvetil dušo, srce, dragoceni čas in kupe denarja. A temu je zdaj konec. Vzgojil in vzredil sem vrsto najboljših in uspešnih kasačev. Tudi temu je zdaj konec. Iz prleškega kasaškega zemljevida je izbrisana uspešna A-linija, iz katere izhajajo konji kot so Apricot, Anabelle in Alain Delon, kmalu ji sledi še I-linija, Iz katere izhaja Inter. Dokončno prekinjam vse vezi s kasaškim športom, tako kot rejec, kot tudi voznik in lastnik.
Zakaj? Vam bom razložil, zakaj!

Že pred tremi leti, ko je bil na čelu kasaške centrale bivši minister Smrkolj, sem opozarjal na nepravilnosti pri izplačilu rejskih nagrad in delovanju sodniškega zbora. So bile še druge stvari, ki pa niso bile moteče v tolikšni meri, da bi razmišljal o prenehanju reje in udeleževanju na tekmovanjih kot voznik. Ko je na čelo centrale stopil gospod Marjan Sedej, so se stvari resnično spremenile, saj je bilo čutiti pozitivne spremembe. Najbolj pohvalno je vsekakor to, da je začel striči peruti, jezik in kremplje vsem tistim, ki zavirajo enotno delovanje centrale in rejske organizacije ter da je dal možnost mladim, da izrazijo svoje mnenje in predloge za naprej. A nekaj je še vedno ostalo nespremenjeno: SODNIŠKI ZBOR!

Če bi lahko definirali trenutno skupino ljudi, ki sodijo kasaške dirke v Sloveniji, bi se ta glasila nekako takole:
»Sodnik kasaških dirk v Sloveniji je oseba, ki nima osnovnega znanja o konjih, niti slučajno pa ne premore znanja o kasaški opremi, kot tudi ne o PKD. Ne ve si sam napreči konja, enači kas in triangel, krivdo in napake pa najraje išče pri tistih konjih in tekmovalcih, katerih ne trpi najbolj. Ne premore objektivne presoje.
Kvalitete, ki odlikujejo sodnika kasaških dirk v Sloveniji so sledeče: nesposobnost, arogantnost, zahrbtnost. Obvezno pa mora biti »ritoliznik«, ki leze v tazadnjo ljudem, ki se imajo za nepogrešljive in najbolj sposobne gospodarje in očete kasaškega športa.

Skupina ljudi, v nadaljevanju jih bom imenoval kar nesposoben sodniški zborček, je edini in glavni vzrok, da je moja skupna pot s kasaštvom nepreklicno končana! Težko je gledati, kako s svojimi pristranskimi in nepoštenimi odločitvami daje veliko črno piko temu športu. Poleg tega se obnašajo kot da so nedotakljivi, nezmotljivi in edini, ki si lahko taka dejanja sploh privoščijo. Z ustrahovanjem in kaznimi želijo pridobiti spoštovanje voznikov, trenerjev in lastnikov, ne nazadnje imam občutek, da dirigirajo tudi centralo. Resnica, kaj si jaz, in pa večina ostalih misli o našem sodniškem zborčku, je čisto drugačna: so en skupek skorumpiranih, lažnivih in nevednih osebkov, ki o kasaškem športu nimajo, in nikoli ne bodo imeli, osnovnega pojma!

Primer:
Dirka za pokal mesta Ljubljane, 12.5.2013. Zmagovalec Porshe MP z nečistim kasom dobiva dirko. Kdor se na nečisti kas spozna, vidi, da je konj tako tekel del dirke. Svoj nečisti kas je v še večji meri ponovil teden dni kasneje, 19.5. v Ljutomeru, kjer je bil drugi. Spet nekaznovan. V PKD so točno določeni kriteriji, ki navajajo, koliko galopa in nečistega kasa je na določenih odsekih dirke dovoljenega! Zakaj mu ni bila odrejena diskvalifikacija?
Bom vam pa jaz povedal: Eden od sodnikov (poimensko jih ne bom izpostavljal, saj vsi vemo, za kogar se gre) je sam dejal, da »konj pa res ni šel nečisto.«
Vprašam vas: Kdo je zdaj tu nor?! Kdo se iz koga norčuje?!

Naslednji neljubi (in sodniškemu zborčku v grozljivo škodo) dogodek se je zgodil v Mariboru 15.9.2013. Saj ne, da med tem časom ni bilo sodniških nepravilnosti, a ta, ki se je zgodila po iztečeni drugi dirki, pod vprašaj postavlja ves smisel tega športa.

Po neuradnem prihodu skozi cilj je Pasijon z Markom Slavičem veljal za zmagovalca. Z vsem spoštovanjem, konj bi moral biti diskvalificiran že v samem toku dirke, saj ni šel čisto. A očitno je sodniški zbor ponovno presodil, da »je triangel pomoč konja pri kasu« in Pasijonu gladko potrdil prvo mesto. Kdo vse je bil zgrožen nad to odločitvijo, ne bom opredeljeval. Preveč nas je. Sam Slavič je javno okrcal sodnike ob podelitvi. Povedal ni nobene laži, ampak je PRVI javno izrazil mnenje o spornem sojenju zadnjih let. Posledica: 50 € kazni! Zakaj? Ker jim je pred lažnive in nevedne nosove serviral resnico. Sodniki se ne zavedajo, da so oni tu zaradi nas, ne pa mi zaradi njih. Ker ko bo enkrat stvar dokončno eksplodirala, ne bodo imeli nikomur več soditi. Še manj pa nekomu prodajati svoje neznanje.

Zelo sporna je bila tudi diskvalifikacija Apofisa v Ljubljani 12.5.2013. Bojda da ni štartal iz svoje štartne pozicije. Če bi za vse veljala enaka pravila, bi v tej dirki bilo potrebno zaradi istega prekrška diskvalificirati še 2 ali pa 3 tekmovalce! Sramota! Najprej prosjačite, da bi Franc Jureš Apofisa prijavil v dirko, da bi le ta bila izpeljana, potem pa se zgodi to!
Istega dne je za tretje mesto bil oškodovan tudi Danijel Heric, saj je po sodnikovih mnenjih skozi cilj prišel kot četrti. Posnetek, na internetu dostopen vsem, kaže drugače. Heric je bil tretji!
Norčevanje, idiotizem, ali kaj drugega?

Podobno kot Marka Slaviča v Mariboru so mene kaznovali na zadnjih dirkah v Ljubljani, kjer sem domnevno bil diskvalificiran tekom dirke zaradi par korakov nečistega kasa moje kobile. Ko sem šel na tribuno, mi gospodje in gospe sodniki niso hoteli pokazati posnetka, kar je moja osnovna pravica. Ko sem jim povedal, da se to tako ne dela in kaj si mislim o takem sojenju, sem tudi jaz dobil kazen zaradi žaljenja sodniškega zbora. Kazen sama me ne boli, saj sem jim povedal resnico!
Videl in doživel sem že marsikaj. Vem, da tudi sam včasih nisem imel prav, da sem kot rejec, voznik, trener in lastnik nič koliko krat storil kakšno napako. A sem se iz tega nekaj naučil. Kaj pa oni? Kaj pa vi? Iz dirke v dirko je hujše. In ker tega ne mislim več prenašati in biti priča temu, kako nesposobni sodniki in par njihovih podrepnikov uničujejo ta prekrasni šport, se temu nepreklicno odpovedujem.

Spoštovani kolegi vozniki: če vam je res kaj do tega, da končate to agonijo s temi nesposobneži, je zdaj skrajni, predvsem pa res ZADNJI čas, da stopite skupaj in se temu sistemu in režimu uprete. Sam nimam ne več volje in ne interesa. Kajti tudi ko je bila priložnost, da bi lahko vstali in tudi vi dodali kako besedo, ste raje požrli vse in ostali tiho. Spomnite se samo zadnjega občnega zbora. Sam sem ponovno stal pred vami, edini, ki je izrekel kritiko na račun kluba, centrale, rejskih nagrad in sodnikov. Imeli smo priložnost, da bi skupaj stopili na novo, boljšo pot, izvolili novega predsednika, izvolili nove ljudi v odbore, dorekli in zahtevali, da se izda predlog o zmanjšanju višine prispevka za letno licenco ter zavarovanje, da se izda predlog za novo sestavo zavarovalne police, kjer bo za ta denar, ki ga plačujemo vsako leto znova in znova, zavarovan TUDI VOZNIK SAM!

Kaj se je zgodilo? Spet nič. Spet je vse tako, kot je zadnja leta bilo. Spet jamranje in pritoževanje enega čez drugega, nič ni v redu, vse je narobe, spet si določeni »ljubitelji kasaškega športa« sestavljajo propozicije za svoje konje in njihove prijatelje, na sodniški tribuni spet sedi ista nesposoben sodniški zborček!

Spoštovani gospod Sedej. Kratek čas ste v tem dogajanju. Verjamem, da ste si v tem kratkem času sami pri sebi ustvarili sliko o skorajda vsakem, ki je dejaven v tem športu. Slišim predvsem mlade govoriti, da so z Vami in z delom Vaše ekipe zadovoljni ter da vseeno vidijo neko upanje za prihodnost. A vendarle: če se določene stvari ne bodo spremenile, bo jih veliko s tem športom prenehalo. Vse je povezano z visokimi stroški, ki si jih malokdo od mladih brez pomoči staršev lahko privošči. Ko pa vendarle z muko pride do tekmovalne steze, ko bi vsak rabil malo spodbude in predvsem, ko si vsak ZASLUŽI, da mu bo pravilno in korektno sojeno, mu je s tem nevednim sodniškim skupkom pokvarjeno vse. Bog ne daj, da ga dobijo na piko. Takrat ima lahko vrhunskega konja, a verjemite, z njim sam na slovenski kasaški stezi ne bo zmagal nikoli!
Predlagam, da najprej postavite kriterije za to, kdo lahko postane sodnik. Kriteriji morajo biti ostri in visoki, saj se boste le tako izognili sramoti, katera v obliki zdajšnjih nesposobnih sodnikov visi nad vami. Ne samo, da je sodnik lahko samo tisti, ki je v svojem življenju resnično odpeljal dirke ter v svoji športni karieri dosegel določeno število zmag, sodnik je lahko tisti, ki loči prav od narobe. Tisti, ki se ne bo dal podkupiti in bo za svojim znanjem in odločitvami stal, ter jih znal kasneje tudi argumentirati!
Dajte mladim možnost, da se dokažejo! Če samo pogledate ljudi, ki že toliko časa sedijo v odborih in so tudi v svojih klubih na »višjih« pozicijah (no, ali pa si samo domišljajo, da so), ne naredijo pa nič pametnega, še manj pa poštenega, bi bilo edino prav, da se jim za sodelovanje zahvali in odslovi. Veliko je potenciala, le izkoristiti ga je treba. In zaščititi. Sploh pa pred takimi pohlepnimi in nesposobnimi lakomneži, kot je naš nesposoben sodniški zborček.

Osebno apeliram tudi na magistra JANKA SLAVIČA, predsednika kasaškega kluba Ljutomer:
Zakaj ob takem številu članov, voznikov in konj v KK Ljutomer na vseh dirkah, izpeljanih v Sloveniji, sodita samo dva oziroma štirje aktivni sodniki?! Od 20 izpeljanih tekmovalnih dni v sezoni 2013 sta kar 11 – krat (kar je več kot 50%!) sodila Galunder in Košar, ki sta med vsemi sodniki najmanj priljubljena, oziroma, kot bi rekli ostali – najbolj sporna glede sojenja. Dvakrat nas je zastopal gospod Petovar, enkrat samkrat pa gospod Žnidarič.
Zakaj tu ne naredite selekcije, sporne sodnike, ki si niti konja ne vedo sami napreči, odstranite, in izučite nove? Sposobne, in take, ki bodo te funkcije vredni!
Prosim, da vi in vaši "kvazi" pristaši, ki delajo "dobro" kasaškemu športu, končno nehate zavirati združenje rejskih organizacij, in pustite dejanskim rejcem, da utrdijo in zaščitijo svoj položaj REJCA, ne pa da še naprej iz nas delate BEDAKA, iz katerega se lahko vsak norčuje, in se posvetite spornim točkam znotraj delovanja tako uspešnega kluba kot je KK Ljutomer, začenši pri SODNIKIH! Vaše trenutno početje se nevarno bliža propadu kasaštva v Sloveniji!

Sam izstopam. Koliko še jih/vas bo sledilo? Srčno upam, da nobeden. Ker drugače se od naše tradicije, katero bi mogli imeti za svetinjo, ne pa da se iz nje zadnjih 10 let tako norčujemo, lahko nepreklicno poslovimo.
Ker ko bodo enkrat vsi bedaki, ki zastonj redijo kasača, sploh pa tistega ljutomerskega, spregledali, na hipodromske steze že čez par let ne bo stopilo niti eno konjsko kopito več!


S spoštovanjem,
Mirko ŠONAJA

HANKO
golaž dirkač
Prispevkov: 25
Pridružen: 19 Jul To, 2011 09:28

Re: SODNIKI - ZLO KASAŠKEGA ŠPORTA V SLOVENIJI

Odgovor Napisal/-a HANKO » 29 Jan Sr, 2014 23:47

Tole tvoje razmišljanje Mirko, bo na žalost kar držalo. Ampak ne obupaj tako hitro.

digedo
golaž dirkač
Prispevkov: 5
Pridružen: 21 Avg Ne, 2011 11:47

Re: SODNIKI - ZLO KASAŠKEGA ŠPORTA V SLOVENIJI

Odgovor Napisal/-a digedo » 07 Jul Po, 2014 16:51

Ej ti sodniki pa niso vredni nič!!!!KAKŠNA JE TO KAZEN NEDRŽANJE BIČA V SMERI VOŽNJE
14.KRAT STE DOSODLI ISTO :shock: Pa kaj vam dela sramota za ta šport
kaznujete vse poprek kod da so konji formole malo skoči ali gre premalo levo,desno že oviranje.. ............................................pa ni to avto dirka PAČ PA so živali!!!
NABIRATE HONORAR 280ev samo za bičč,540 evrov ste dosodli kazni
KOT PRAVI MIRKO
SODNIKI - ZLO KASAŠKEGA ŠPORTA V SLOVENIJI

ani
nedokazani talent
Prispevkov: 64
Pridružen: 08 Jul Ne, 2007 10:18

Re: SODNIKI - ZLO KASAŠKEGA ŠPORTA V SLOVENIJI

Odgovor Napisal/-a ani » 07 Jul Po, 2014 20:46

Na žalost se še naprej potrjuje to, kar je naš Mirko že pred časom napisal... žalostno je, da se v tem času ni nič spremenilo. Drugo, kar pa je še bolj žalostno, pa je to, da je s temi kaznimi, ki se delijo, gladko potrjeno, da naši sodniki niti toliko niso, da bi si vsaj prebrali sprotne spremembe PKD-ja, ki jih objavlja ZDKCS na spletni strani, če že osnov ne poznajo!!!!
Namreč: v pravilniku, ki je s spremembami uradno veljaven od 9.6.2014 obstaja 78. člen s podtočko g, ki pravi tako:

"....lahko v toku cele dirke le blago uporabljajo bič. Bič morajo držati v smeri vožnje ALI TESNO OB TELESU, USMERJENEGA NAZAJ ALI NA RAMI, IN GA NE SMEJO PRETIRANO ALI PO NEPOTREBNEM UPORABLJATI; KO JE BIČ USMERJEN NAZAJ, GA MORA VOZNIK DRŽATI MIRNO, DA S TEM NE MOTI KONJA ZA SABO;"

Kazni, izrečene za včerajšnji TD so neutemeljene in nepravilne, brez argumenta, ki bi to kazen dovoljeval, in so zato BREZPREDMETNE!!! Ker če bi sodniška odločitev bila argumentirana z razlago, da je npr. voznik z držanjem biča nazaj v toku dirke oviral konja za sabo, je kazen upravičena (če je seveda to dokazano), drugače pa ne!!!

Sploh pa... a ni bilo potrjeno, da delo organizatorja in sodnikov nadzoruje delegat?? Kje je te bil včeraj!!??

Odgovori