Le naprej!?

Tukaj lahko uporabniki prispevate svoje predloge in pobude glede delovanja KCS ter obveščate slovensko kasaško javnost.

Moderator: Admin KCS

Odgovori
naki albuc
šampion odprte dirke
Prispevkov: 203
Pridružen: 06 Jan So, 2007 20:48

Le naprej!?

Odgovor Napisal/-a naki albuc » 27 Maj Če, 2010 10:15

Sem prenašam tekst "neznanega avtorja"(verjetno Aleš) o aktualnem stanju v slo kasaštvu.
Vaša mnenja, predlogi, dopolnitve... so več kot zaželjeni.

KAKO NAPREJ?
Ob začetku letošnje sezone se vsi organizatorji srečujejo z istim problemom-pomanjkanjem konj. Na dosedanjih petih izvedenih tekmovalnih dneh so zaradi premajhnega števila prijav odpadle oziroma bile združene tri dirke. Vendar... Ali je res vse tako črno?
Če letošnjo sezono primerjamo z lansko zgolj v številkah, pridemo do nekaj presenetljivih ugotovitev. Lani je bilo na prvih petih tekmovalnih dneh na identičnih prizoriščih (3xLjutomer, 1xLjubljana, 1xKomenda) izvedenih 31 dirk, v katere je bilo prijavljenih 262 konj, kar znese 8,45 prijave na posamezno dirko. Letos je bilo na prvih petih tekmovalnih dneh izvedenih 32 dirk, v katere je bilo prijavljenih 253 konj, kar znese 7,88 prijave na posamezno dirko.
Vsaj po en nastop je v enakem obdobju lani opravilo 82 voznikov in 122 konj. Letos se je na stezo do sedaj podalo 74 voznikov in 118 konj.
Največja razlika je opazni pri nagradnih skladih. In sicer navzgor. Lani je bilo na prvih petih tekmovalnih dneh razpisanih za 26.900 EUR nagradnih skladov, povprečno torej 867,74 EUR na dirko. Letos so ti zneski občutno višji, saj je bilo razpisanih nagradnih skladov za 30.600 EUR, kar znese 956,25 EUR na dirko.
Seveda bi si organizatorji želeli več konj v dirkah, še posebej sedaj, ko smo vendarle dočakali stave. Več konj namreč pomeni več možnosti za izbiro, več vplačil, realnejše kvote itd. Izvajanje stav trenutno ne pokriva niti stroškov same organizacije. Del krivice gre vsekakor pripisati togi zakonodaji, ki ne dopušča pobiranja vplačil izven mesta stavnega dogodka, prav tako so relativno visoke že same dajatve za pridobitev vseh potrebnih dovoljenj. Poglavitno delo na področju stav bo torej, poleg izvedbe le teh po obstoječih zakonskih predpisih, sprejem posebnega Zakona o stavah na konjskih dirkah, s katerim bo dovoljeno pobiranje stav na stavnih mestih izven prireditvenega prostora. Prav tako se bo potrebno čim prej povezati s tujimi partnerji in jim ponuditi naše stavne dogodke, obenem pa slovenskim stavcem dati možnost, da stavijo na izide konjskih dirk v tujini.
In kako naprej z dirkami? Že dalj časa Strokovni odbor ZDKCS poziva organizatorje k razpisu propozicij, ki bi dodobra premešale ustaljene sposobnostne skupine. Nekaj sicer uspešnih poizkusov je v tej smeri v preteklosti bilo predvsem v Ljubljani, žal pa se je pri tem tudi končalo. Ob trenutnih klasičnih propozicijah "od-do" se v vsaki dirki običajno najdejo dva ali trije konji, ki kakovostno močno odstopajo od preostalih in s tem povzročijo takojšen osip konkurence. Z opcijami, ki jih dopušča Pravilnik o kasaških dirkah bi lahko prozicije, po vzoru dirk v tujini, lahko naredili precej bolj zanimive (npr. dirke za konje, ki so v določenem obdobju zaslužili določeno vsoto denarja, dirke s traku,...) in negotove. Le tako, da bomo možnost dobre uvrstitve in zaslužka dali čim večjemu številu konj oziroma njihovim lastnikom, bomo preprečili zmanjšanje števila konj na tekmovalnih stezah. Poleg tega je potrebno veliko dela nameniti še organizaciji rejcev in vzpostavitvi sistema, ki bo tudi njim zagotovil znatnejši dohodek.

Dela je torej več kot dovolj. Za vse.

Odgovori