POROČILO O RAZSTAVI ENOLETNIKOV 2016

Tukaj lahko uporabniki prispevate svoje predloge in pobude glede delovanja KCS ter obveščate slovensko kasaško javnost.

Moderator: Admin KCS

Odgovori
ani
nedokazani talent
Prispevkov: 64
Pridružen: 08 Jul Ne, 2007 10:18

POROČILO O RAZSTAVI ENOLETNIKOV 2016

Odgovor Napisal/-a ani » 24 Nov Če, 2016 21:54

POROČILO Z RAZSTAVE ENOLETNIKOV
V nedeljo 13.11.2016 se je vreme zjasnilo tudi nad Prlekijo in uspeli smo izpeljati drugo razstavo enoletnikov na ljutomerskem hipodromu, kjer nas je prijazno gostil KK Ljutomer.
Veliko skrbno načrtovanega dela je obrodilo sadove. Zadovoljstvo je bilo na obeh straneh, tako na strani rejcev, ki so pripeljali živali, kot tudi obiskovalcev. Pohvala vsem rejcem , ki so pripravili te mlade živali do te mere, da so jih lahko naložili v prikolico, od bolj ali manj daleč pripeljali in kulturno pokazali obiskovalcem. Kdor ni delal s konji, ne ve, koliko je truda vloženega, da mlado žival naučimo hoditi ob nogi, da ga spodrežemo... Enoletniki, ki so prišli na razstavo, so že naredili nekaj razredov konjske osnovne šole.
Ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljali dr.Matjaž Mesarič, Ivan Košak in Andrej Ledinšek, so uro in pol skrbno ocenjevali konje po ocenjevalni listi, primerni za razstave (ocena splošnega vtisa in tipa, ocena glave in vratu, ocena trupa, ocena nog, ocena hodov). Dve petini je torej obsegala ocena nog in hodov, kar je pri kasačih zelo pomembno. Omeniti moram , da v oceno ni bilo všteto poreklo in sorodstvene vezi, ker bi to zahtevalo ogromno dela in proučevanja. Pri ocenjevanju konja, kateri je v lasti Andreja Ledinška, sem le-tega člana komisije zamenjala kar jaz. Hvala jim za vložen trud.
Šampionka razstave je ponovno žrebica in sicer FURLA AS, potomka Lesterja in Formule AS. Njen rejec in lastnik je Simon Slavič, kateremu je ta ocena prav gotovo priznanje njegovi dolgoletni reji.
Drugouvrščeni je IRON WILL, mladi žrebec, potomec Novembra in kobile Ice Blue LG. Dominiral je predvsem v izdatnosti hodov. Za rejko in lastnico Ano Šonaja je ta laskava ocena prav gotovo spodbuda ob začetku njene rejske kariere.
Tretjeuvrščeni je žrebček FRODO, potomec Persugilla in kobile Fiorele, rejca in lastnika Saša Seršena.
Tudi ostali enoletniki so bili zanimivi vsak na svoj način, rejci so jih ponosno pokazali in ni manjkalo tudi potencialnih kupcev, ki so prav gotovo tudi v katerem od ostalih videli bodočega šampiona. Osebno sem hvaležna prav vsakomur, ki je pripeljal svojega enoletnika na razstavo, ker bi brez tolikšne udeležbe razstava bila siromašnejša. Še posebej se zahvaljujem rejcem, ki so živali pripeljali od daleč. Končno smo imeli priliko videti 15 enoletnikov.
Za fotografiranje je ponovno skrbel Jošt Dolinšek in komaj čakamo njegove slike.
Prišla je tudi uradna veterinarka z UVHVVRS, ki je pregledala vse konje in ID-je ter preverila ali so imeli opravljeno preiskavo na IAK.
Pri odčitavanju čipov ji je pomagal Matej Slana, ki je preko ambulante Šantl skrbel za veterinarsko pomoč.
Prav tako je dr.Anja Brodnjak bila prisotna za morebitno nudenje zdravniške prve pomoči.
Razstavo je obiskal tudi novinar Miha Šoštarič, ki je objavil reportažo v Pomurskem vestniku. Poročilo in fotografije z razstave so objavljene tudi na spletni strani občine Ljutomer.
Predstavitev živali je vodil Branko Hrga, strokovni komentar smo sestavili Tomaž Košak, Andrej Ledinšek in moja malenkost. Ne zamerite, če smo kaj ali koga pozabili omeniti.
Odličen bograč so skuhali v Gostilni Zorko, za meso je poskrbela skupinaPanvita, postregli so ga naši mladi vozniki Mitja Slavič, David Antolin, Branko Seršen in Darja Antolin.
Pijačo je sponzoriralo podjetje MS Ključarovci, kuhano vino je sponzorirala Okrepčevalnica Leona, Jata Emona je prispevala za vsakega udeleženca vrečo krmil, buteljke je prispevalo podjetje Ljutomerčan d.d, prvi trije so dobili praktična darila trgovine Rozgon in Panvite. Gostišče klub Kovač je podelilo vsakemu udeležencu bon za 10 evrov. Knjigarna Knjiga v lasti Ane Šonajaje pripravila lične biltene in priznanja vsem udeležencem.
Naslednji sponzorji so donirali denarna sredstva: T-pircd.o.o,R-ingo d.o.o, Dobrodej, Agropromet Cerklje, občina Križevci, občina Veržejin KK Komenda.
Zahvaljujem se delovni skupini Andreju Ledinšku, Mitji Slaviču, Saši Seršenu,Andreju Košaku in Ani Šonaja, ki so vložili veliko truda, da je razstava uspela v tako širokem obsegu.
Letošnje leto se približuje h koncu, organizirali smo dve razstavi, prva je bila razstava ljutomerskih kasačev na sejmu Agra, in druga razstava enoletnikov v Ljutomeru. Pred nami je še predstavitev plemenskih žrebcev na eni od zimskih dirk. Kot kaže smo dobro finančno poslovali in lahko obljubim, da bodo letošnji enoletniki, torej naslednje leto dvoletniki ob opravljenih kvalifikacijah oziroma vpisu v dirko v letu 2017 dobili s strani združenja majhno finančno spodbudo. In na koncu še dobra vest s strani Veterinarske fakultete: v letošnjem letu je biločipiranih okoli 70 žrebet! Naša naloga je (na tem mestu apeliram na organizatorje dirk), da v naslednjem letu naredijo čimveč zanimivih in finančno podprtih dirk za dvoletnike ali triletnike, seveda tiste, ki so slovenske reje. Le tako bomo lahko obdržali rejske dirke za slovenske konje.
Lepo vas pozdravljam

predsednica KRZS
mag. Mojca Nushol

Odgovori