Pomoč pri seminarski

Odgovori
Aljaz
golaž dirkač
Prispevkov: 2
Pridružen: 19 Okt Po, 2009 14:09

Pomoč pri seminarski

Odgovor Napisal/-a Aljaz » 27 Okt To, 2009 19:16

Pozdravljeni!

Sem dijak Biotehniške biotehniške šole maribor in imam pri konjereji seminarsko nalogo z naslovom Reja kasačev. Ker pa o kasačih nimam pretirano pojma me zanima nekaj naslednjih stvari, ki sem jih našel v rejskem programu.

1. Zakaj ima rodovniška knjiga dve knjigi za žrebce in kobile ter kaj pomeni Register žrebet za rejo in rabo?
2. Ima rejec možnost vpisati žrebe po iztečenih datumih rejskih pregledov? So kakšni posebni pogoji za to?
3. Kaj pomeni, da se po metodi avtosomalnih mikrosatelitskih markerjev določi genski tip? Kako poteka ta metoda?

To je zaenkrat vse. Upam, da mi bo kdo znal pomagat.

BUHTL_____
golaž dirkač
Prispevkov: 12
Pridružen: 03 Jun To, 2008 00:55

Odgovor Napisal/-a BUHTL_____ » 30 Okt Pe, 2009 12:04

Zdravo,

na prvo in drugo vprašanje ti ne znam odgovoriti, mislim da ti bo na to podal odgovor nekdo drug.

Kar pa se tiče tretjega vprašanja pa je tako:

Najprej si vprašal kaj pomeni to da se po metodi avtosomalnih mikrosatelitskih markerjev določi genski tip. To samo o sebi ne pomeni nič ampak ti le navaja da genetski material živali raziskujejo po tej metodi, ki se pač imenuje kakor se imenuje. Če razčleniš ime te metode pa prideš do tega:
*Avtosomi - to so kromosomi v jedru celice, ki niso spolni. Se pravi vsi kromosomi brez kromosoma X in X pri ženskem spolu ali X in Y pri moškem spolu. Bodi previden, namreč konj ima za razliko od človeka 64 kromosomov, to pomeni 32 parov, če od teh odšteješ 1 par (ki ga predstavljata spolna kromosoma) prideš do številke 31 parov ali 62 kromosomov. Ta številka pa ti predstavlja število avtosomov ali avtosomalnih kromosomov v vsakem jedru telesne celice.
*Mikrosateliti - mikrosateliti so del genetskega materijala, za katerega je značilno da se na tem odseku ponavljajo eni in isti pari nukleotidov A in C (adenin in citozin), obstajajo tudi odseki kjer se ponavljajo po dva ali trije pari in seveda variante kjer sta vključena tudi timin in gvanin. V glavnem na tem dela pride do ponovitve dolge nekaj sto nukleotidov, ki jo je zelo enostavno izslediti z metodami v genetiki. Prav tako pa se ob teh tako imenovanih mikrosatelitih pojavljajo nekateri značilni aleli (geni). Ta mikrosatelit pa ni le eden v kromosomu ampak jih je več ki se pojavljajo na vsake toliko časa, imajo sami po sebi značilno zaporedje, poleg tega pa je značilno zaporedje pojavnosti mikrosatelitov na določenem kromosomu.
*Marker - to pa je neko znano zaporedje nukleotidov na genomu, ki ga lahko zasledimo z raznim metodami kot so PCR, Southern-Blot, RFLP...
V tem primeru pravzaprav Mikrosatelite in Markerje združimo, saj v preiskavi iščejo mikrosatelitske markerje. Če sklepaš iz zgoraj napisanega iščejo en mikrosatelit ki je ob enem marker, saj poznajo njegovo zaporedje nukleotidov, le te markerje pa iščejo le na Avtosomnih kromosomih (ne raziskujejo spolnih kromosomov). Tako pa ga brez težav izsledijo z neko predpisano metodo.

Sedaj pa ti poteka te metode ravno ne morem razložiti, saj obstaja veliko variant kako prideš do željenega cilja, se pravi da najdeš določene mikrosatelitske markerje. Sam ne vem katero uporabljajo na Veterinarski fakulteti, najbolje če vprašaš kar njih.
Če pa strniš to v celoto pomni, da si z metodo mikrosatelitskih markerjev zelo poenostavijo iskanje določenih zelo značilnih alelov na kromosomih določenega osebka, ker so ta mesta zelo značilna in imajo zelo značilno zaporedje nukleotidov (glavna značilnost mikrosatelitov). Glede na značilnost in podobnost zaporedja teh markerjev in prisotnost določenih alelov v bližini le teh pa lahko statistično sklepajo na sorodnost neke vrste oziroma osebka z drugim osebkom. Kar dosežejo s to metodo je to, da si zelo znižajo stroške raziskav. Samo predstavljaj si koliko časa bi bilo potrebno, da bi za vsak test konja opravili popolno razčlembo dnk molekule in bi si izpisali celotno zaporedje nukleotidov, če veš da genom človeka sestavlja kar okoli 3 miljarde baznih parov, kar pomeni 6 miljard nukleotidov. Prvi tak projekt se je začel leta 1990 ko so začeli projekt "človeški genom", Leta 2000 so oznanili da so ga izpeljali do konca, nakar se je izkazalo da le ta še ni končan ampak so potrebovali še tri leta. Se pravi skupaj 13 let in 3 milijarde $. Če sešteješ 1+1 vidiš da je ta test mnogo hitrejši in cenejši.

Ta razlaga je zelo zelo okrnjena in napisana bolj po domače, najverjetneje boš moral v seminarski se v to poglobiti nekoliko bolj in napisati bolj natančno, upam pa da sem ti napisal vsaj kakšno vodilo. Za natančnejše informacije ti priporočam spletno stran na kateri boš našel neskončno število strokovnih člankov na temo biotehnologije, sicer se le te tičejo človeka, vendar raziskave ki jih uporabljajo za vpogled v genetski material človeka so popolnoma enake.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/

Odgovori