Izlet v Sarajevo

IZLET V SARAJEVO (21.-23.11. 2014)

Za osebe ki so sodelovale pri igrah brez meja v Banovcih je cena izleta 85 € ostali 125€.
K ceni je vključen tudi denar za nabavo brezalkoholne pijače in hrane za na pot. PRIJAVE IN DENAR POBIRA TINA GSM: 041850690 ALI DARJA KOŠAR NA HIPODROMU, prijave se zbirajo do martinovega 11.11.2014, do takrat je tudi treba poravnati ceno izleta. Podrobnosti:

Sarajevo - Konjic - Travnik - Jajce

(21.-23.11.)

1. dan: Ljutomer -  Konjic (Titov Bunker) - Ilidža (Vrelo Bosne, Tunel rešitve)

V jutranjih urah odhod iz dogovorjenega kraja. Vožnja s turističnim avtobusom mimo Zagreba, proti Novi Gradiški in naprej po Bosni do kraja Konjic, kjer si bomo ogledali podzemno atomsko zaklonišče, ki ga preprosto imenujemo Titov bunker. Nahaja se 280 m pod zemljo in ga sestavlja veliko število prostorov in 12 blokov, ki so opremljeni za sestanke, pisarne, predsedniški prostor, spalnice itd. ter podprt z energetsko oskrbo, rezervoarji z vodo in gorivom. Nekoč strogo varovana skrivnost nam bo na voljo za ogled. Po ogledu se bomo odpravili v prestolnice Bih, v Sarajevo, na Ilidžo, kjer se bomo ustavili na izviru reke Bosne, imenovano Vrelo Bosne, nato pa se bomo odpravili še na ogled »vojnega Sarajeva«, kjer si bomo pogledali podzemni tunel, ki je potekal pod sarajevskim letališčem in bil edini izhod iz obkoljenega mesta. Po pretresljivi zgodbi, ki nam jo bodo predstavili, se bomo odpravili v hotel, kjer se bomo osvežili in malce odpočili, nato pa se bomo odpravili po Ilidži, kjer ne zmanjka lokalov s hrano in pijačo. Individualni povratek v hotel, saj se vse nahaja v bližini hotela. Nočitev.

2. dan: Ilidža - Baščaršija

Po zajtrku se bomo odpravili na najvišji in najbolj luksuzen stolp na Balkanu, imenovan Avaz. S hitrim panoramskim dvigalom  se bomo povzpeli v 35 nadstropje, od koder bom prelep razgled na celotno mesto. Od tu se bomo odpravili na Baščaršijo, ki je srce in duša mesta s številnimi trgovinicami, umetnostno obrtnimi delavnicami in s številnimi lokali, ki vabijo na pokušino odličnih čevapčičev. Skupaj z lokalnim vodnikom si bomo ogledali Begovo  džamijo in medreso, sahat kulo, Mestno hišo - Vječnica, Principov most, katoliško cerkev, sinagogo, Carevo džamijo z arkadnim dvoriščem, Svrzino hišo in naredili skupinsko fotografijo pri vodnjaku Sebilj - simbolu Baščaršije. Za tem prosto za nakupovanje, raziskovanje, kulinarične dobrote na Baščaršiji. Popoldan povratek v hotel, kjer se bomo odpočili, osvežili in pripravili na nepozabno večerjo v enem izmed lokalov s tradicionalno domačo bosansko glasbo. Organiziran povratek v hotel. Nočitev.

3. dan: Sarajevo - Travnik - Jajce - Banja Luka - Ljutomer

Zajtrk in počasi slovo od gostoljubnega Sarajeva. Pot nas bo vodila proti Travniku. Med potjo bomo videli tudi domnevno največjo piramido na svetu - Piramido sonca, po teoriji v ZDA živečega Semirja Osmanagića, ki je pred leti začel z arheološkimi raziskavami na hribu Visočica. V Travniku, ki velja za eno najbolj slikovitih mest v državi in mu nekateri pravijo celo »evropski Istanbul« bomo naredili krajši postanek za ogled rojstne hiše pisatelja in Nobelovega nagrajenca za književnost - Iva Andriča, nato pa nadaljevali do Jajca, kjer se reka Pliva po čudovitih slapovih visokih 30 m, izliva v reko Vrbas. Ogledali si bomo Muzej II. zasedanja AVNOJ-a in staro mestno jedro s srednjeveško citadelo, nato pa nadaljevali pot preko Banje Luke, središča Srbske Krajine, kjer bo še zadnji, krajši ogled mesta, med katerim bomo videli Narodno skupščino Republike srbske, trdnjavo Kastel, Banske dvore, Narodno gledališče. Še zadnji čevapčiči in že bomo na poti proti domu, kamor bomo prišli tja do polnoči.

Cena: 124,50 EUR preračunana na 45 oseb +  1 gratis.

Cena vključuje:

• prevoz s turističnim avtobusom,
  • cestnine, parkirnine in ostale pristojbine,
  • zunanje oglede po programu,
  • 2 x nočitev z zajtrkom v hotelu 3* na Ilidži,
  • vstopnina za Vojno Sarajevo - tunel,
  • razgledni stolp in Titov bunker,
  • tipična bosanska večerja z glasbo v restavraciji,
  • lokalnega vodnika,
  • vodenje vodnika z licenco GZS,
  • zavarovanje ter organizacijo potovanja.

Doplačila po želji:

• vstopnino v Begovo džamijo v Sarajevu: cca 1 EUR,