Razstava kasačev v Šentjerneju

Tradicija kasaške reje sega že v 19.stoletje, ko je v Šentjerneju z okolico bilo še ogromno konjev toplokrvne pasme, lipicancev, med njimi pa tudi kasačev. Želja po tekmovanju sega v l.1889 ko so že bile prve dirke v kasu. Tu so se redili dobri vozni in jahalni konji za potrebe dežele Kranjske. Konec 19.stoletja je bilo ustanovljeno žrebetišče v Klevetežu, kasneje v Šentjerneju. Avstroogrska je imela državne plemenilne postaje in  je rejce oziroma njihove kobile oskrbovala s kvalitetnimi žrebci različnih pasem.Pomemebna so bila tudi premiranja - ocenjevanja plemenskih živali, ki so dosegala v tistem času visoko ceno. L 1920 je bilo ustanovljeno Jahalno in dirkalno društvo, 1935 leta pa so Šentjernejčani že praznovali 50 obletnico kasaškega športa. Po drugi svetovni vojni je prišlo do razcveta kasaške reje v tem kraju z dvema pomembnima žrebcema Asso di Briscola in fr. kasačem Deauvillom in z nastankom nekaj izvornih rodov, ki so nastali na tem področju s pretapljanjem domačih toplokrvnih kobil s kasaškimi žrebci.Ves čas so rejci kupovali kobile širom Jugoslavije, kasneje Slovenije in tujine, da bi dobili hitrejšega kasača.  Reja je močno napredovala, prenovljen hipodrom pa je doživel svoje slavne trenutke ob organizaciji 100 letnice, mednarodnih srečanj Alpe-Jadran, predvsem pa s prireditvijo dveh derbijev l. 1990 in 1995. Takrat je hipodrom zaživel kot pravo mravljišče, obiskovalci pa te krasne prireditve nosimo v srcu še danes.

Reja kasačev je na tem področju tradicionalna, kmetje so jo vzeli za svojo, saj je povezana s športnim udejstvovanjem, ki ima prav tu (in seveda v Ljutomeru) svoje korenine. Odlični pogoji za rejo, dovolj kvalitetnih pašnikov in zavest, da mora kasaško žrebe odrasti na prostem so ponesli slavo šenjernejskim kasačem, njihovim rejcem in tekmovalcem po Sloveniji. Več kot 130 letna tradicija kasaštva se kaže tudi v tej razstavi, ki so jo v tako velikem številu razstavnih kasačev priredili rejci in lastniki. Kasač je po zaključeni tekmovalni karieri lahko vsestransko uporaben konj, kar bo tu tudi prikazano. Začne se z veliko ljubeznijo rejca do plemenske kobile ali plemenskega žrebca, od rojstva žrebeta do enoletnika, ki je kot otrok razposajen, igriv, a že voljan dela, je neumoren in želi tekmovati, da bi odrastel v zrelega tekmovalca, ki rad dirka, s srcem zmaguje, se veseli treningov, dokler ne konča tekmovalne kariere in lahko uživa v miru kot družinski konj, primeren za jahanje, za vožnjo v zapravljivčku, mogoče kot dobra plemenska kobila.  Odsluženi športnik kmalu umiri nervozen temperament, če pride v prave roke in vrača ljubezen in osrečuje svojega lastnika do pozne starosti. Njegove izkušnje na tekmovalnih stezah, njegova ubogljivost mu je dobra popotnica, da lahko služi človeku še naprej. Takšen je slovenski kasač, ki ga naši rejci vzgajajo, imajo radi  in so ponosni nanj.
Zahvalo namenjam vsem, ki podpirajo ta lep šport in predvsem rejo na tem področju, da gre tradicija dalje, da se vsako leto ponovno lahko srečamo v Šentjerneju in se kot pravi športniki preizkusimo na kasaški stezi. Zahvaljujem se vsem, ki bodo v soboto 22.8.2015  razstavljali svoje konje in  vsem, ki so omogočili to razstavo.

Predsednica Kasaške rejske zveze Slovenije
Mag.Mojca Nushol, dr.vet.med.