Grand Prix de l'UET

Kasaški spektakel na Nizozemskem
Premiki v sodelovanju s Francozi za Centralo

V nedeljo, 18. 10. 2015, je na hipodromu Victoria Park v Wolvegi potekal največji tekmovalni dan v zgodovini nizozemskega kasaštva – Grand Prix de l'UET oz. neuradni evropski derbi. Dogodka se je na povabilo glavnega nizozemskega sodnika, Ypa Tela, udeležila tudi delegacija Kasaške centrale Slovenije, ki so jo sestavljali predsednik KK Stožice Ljubljana Viktor Dolinšek, generalna sekretarka ZDKCS Maša Habjan, vodja mednarodnih odnosov ZDKCS Vito Šadl ter sodnica Barbara Žitek.

Organizatorji so za obiskovalce pripravili 13 zanimivih dirk, med katerimi je nedvomno izstopala osrednja dirka Grand Prix de l'UET z vrtoglavo visokim nagradnim skladom 350.000 evrov. V njej je nastopilo 12 vrhunskih štiriletnih evropskih kasačev, ki so si mesto v tej prestižni dirki prislužili z nastopi v dveh predhodnih predtekih. Po 2100 metrih je slavil trenutno eden najvidnejših kasačev Bold Eagle, ki je zlahka opravil s konkurenco in se praktično sprehodil skozi cilj z novim rekordom hipodroma 1:12,0. Med dirko je za trenutek spustil naprej le odlično Billie de Montfort, s katero si delita hlev in trenutno najboljšega trenerja Sébastiana Guaratoja, nato pa sta z voznikom Franckom Nivardom suvereno odpeljala dirko do konca ter navdušila številne obiskovalce, ki so spremljali dirke kljub malce slabšemu vremenu. Za štiriletnika je to že 17. zmaga v komaj 20. štartu kariere, prav njegova suverenost pa v strokovni javnosti že dolgo širi mnenje, da je bil lanskoletni rekordni nakup Pierra Pilarskega pravilna odločitev. Ponosni novi lastnik je namreč za potomca Ready Casha in kobile Reethi Rah Jet (od Love Youja) lani avgusta odštel kar milijon evrov, od takrat pa mu je »drzni orel« nazaj v gnezdo prinesel že skoraj 700.000 evrov. Če k temu dodamo še dejstvo, da je Bold Eagle že pri rosnih treh letih pričel tudi s plemensko kariero, potem je več kot jasno, da gre za izjemnega konja, o katerem bomo še veliko slišali.

Delegacija ZDKCS je poleg tega, da si je podrobno ogledala tehnično in organizacijsko dovršenost dogodka – dirk Premium, obisk Wolvege izkoristila tudi za to, da je predstavila kasaštvo v Sloveniji in vizijo nadaljnjega razvoja vodilnim iz Evropske kasaške zveze (UET) ter predstavnikom vseh večjih kasaških držav v Evropi, pri čemer je uspela zelo uspešno umestiti slovenski kasaški svet v okvire evropskega.
Predsednik UET gospod Kratzer je v zaključnem govoru ob predstavitvi projekta obnovitve hipodroma Wolvega in oživitve nizozemskega kasaštva, ki sta po petih letih trdega dela vrhunec dosegla v nedeljo, povedal, da si želi, da bi tudi druge evropske države uspele najti razvojne rešitve po vzoru Nizozemcev, pri tem pa je izrecno izpostavil Slovenijo.
Po predstavitvah so k nam pristopili predstavniki Belgije, Španije, Norveške in Finske ter nam vsi ponudili pomoč in nasvete pri projektih, povezanih z LeTrotom in razvojem kasaštva pri nas. Še posebej pa so se s svojo pripravljenostjo pomagati izkazali Nizozemci, na čelu s sodnikom Ypom Telom in glavnim vodjem projektov na Wolvegi Patrickom Davidsonom, za kar jima gre vsa zahvala.

Najpomembnejši del nedeljskega popoldneva pa so bili seveda pogovori s predsednikom LeTrota Dominiquom de Bellaiguom in tehničnim direktorjem Guillaumom Maupasom, ki so minili v pozitivnem vzdušju. Gospod Maupas se je zavezal obiskati Slovenijo in nam prek PMU-ja obljubil pomoč pri urejanju stavne problematike, dogovorili pa smo se tudi za ponovno srečanje v začetku decembra na mednarodnem vikendu, kjer lahko pričakujemo tudi konkretne dogovore za naslednje leto.

Udeležba na tekmovalnem dnevu je bila uspeh za slovensko kasaštvo tudi z vidika sojenja, saj je slovenska sodnica nabirala izkušnje pri najboljših nizozemskih sodnikih, med drugim tudi v glavni dirki tekmovalnega dne.

Foto: (od leve) Maša Habjan, Barbara Žitek, Annemiek Veldink (solastnica hipodroma Victoria Park Wolvega), Vito Šadl, Patrick Davidson in Viktor Dolinšek.

JUN
KD Sl. Gorice Lenart