Obvestilo rejcem

Spoštovani rejci in rejke!

Ker je plemenilna sezona pred vrati, vas v izogib nepotrebnih kasnejših zapletov opozarjamo in naprošamo, da pred naravnim pripustom vaše kobile pod izbranega plemenjaka preverite, če ima žrebec veljavno plemenilno licenco v Sloveniji oziroma, da s pripustom počakate, dokler je ne pridobi.

Podobno velja za umetne osemenitve, bodisi z živim ali zamrznjenim semenom. Osemenjevati se sme le s semenom priznanih plemenjakov, odobrenih v UET (Evropska kasaška unija), v skladu z njihovim pravilnikom. Predvsem opozarjamo, da ne semenite s semenom že poginulih žrebcev, razen če so preminili po 1.1.2016.
Prodajalec semena vam mora z vsako dozo semena predložiti ustrezen certifikat, na katerem je vpisano poreklo, datum odvzema in serijska številka doze semena. Osemenitev lahko  izvede samo veterinarska organizacija, ki vam bo za svojo storitev izdala potrdilo. Tega
boste poleg certifikata o semenu potrebovali za registracijo žrebeta.
Pravilnika, ki bi urejal umetne pripuste, žal še nimamo, zato se poskušamo držati pravilnika UET.

V kolikor ste, oziroma boste v kakršnikoli dilemi v zvezi z letošnjim pripustom, se prosimo obrnite na Kasaško rejsko združenje (e- mail: zdruzenje.krzs@gmail.com) in poskušali vam bomo pomagati po naših najboljših močeh, v dobro vas rejcev in celotne slovenske kasaške reje.

Lep pozdrav in uspešno plemenilno sezono vam želi,

Strokovni svet KRZS

JUN