Dirke v tujini in udeležba konjev iz Slovenije

Podatki, kdaj se bodo začele kasaške dirke v sosednjih državah

Na Madžarskem se začnejo kasaške dirke 23. 5. 2020 in 30. 5. 2020, vendar so dirke razpisane samo za konje, ki so v treningu na Madžarskem. Na Madžarskem so dovoljenje za izvedbo dobili 6. 5. 2020.

V Avstriji so predvidevali, da bodo z dirkami začeli na Dunaju 17. 5. 2020, vendar so bile naknadno odpovedane (informacijaz dne 11. 5. 2020). Čakajo potrditev vlade. V njihovih dirkah bodo lahko sodelovali tudi naši konji, v primeru, da ne bodo dobili drugačnih navodil s strani njihove vlade. (Informacija pridobljena 4. 5. 2020 s strani avstrijske kasaške zveze)

V Italiji še ni dokončno znano, kdaj bodo začeli, potekajo pa intenzivni dogovori. (Informacija pridobljena 30. 4. 2020, s strani ministrstva v Italiji). Na KZS smo v kontaktu z njimi in bomo takoj, ko dobimo uradno potrditev, objavili začetek dirk v Italiji.

Udeležba konj na tekmovanju v tujini in pridobitev TRACES - A (Trade Control and Expert System)

Odgovor Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (pridobljeno 1. 5. 2020)

Komercialni premiki živali med državami niso omejeni iz veterinarskih zdravstvenih razlogov (tekmovanje se šteje med komercialne dejavnosti), zato le to poteka dokaj nemoteno. Za izdajo spričevala oziroma potrdila o zdravstvenem stanju, ki mora spremljati kopitarja med premikom v države članice EU, se obrnite na krajevno pristojni območni urad UVHVVR. Za vračanje v Slovenijo iz druge države članice EU mora kopitarja prav tako spremljati novo spričevalo oziroma potrdilo o zdravstvenem stanju, ki ga je izdal uradni veterinar pristojnega organa v državi članici, v katero ste potovali, oziroma se udeležili tekme.

Tukaj pa za vse spremljevalce konj v tujino velja ob vrnitvi 7-dnevna karantena, ki je odrejena na mejnih prehodih s strani Policije. Po vrnitvi domov v nekaj dneh prejmete odredbo karantene in se sedmi dan napotite k osebnemu zdravniku, ki vam odredi testiranje za virus Covid 19. Po prejetih negativnih rezultatih testiranja se vam karantena odpravi.

Omejitve glede premikov bi eventuelno lahko nastale le zaradi ukrepov, ki so jih države sprejele zaradi omejitve in preprečevanja širjenja novega koronavirusa. Informacije o tem najdete na spodnjih povezavah: https://www.gov.si/teme/koronavirus/

MAJ
KK Ljutomer

Stave na konjske dirke na Športni loteriji