Obvestilo članom Kasaške zveze Slovenije

Spoštovani člani Kasaške zveze Slovenije,

v zadnjih mesecih smo se znašli v posebnih razmerah, ki jih nihče ni pričakoval. Upam in želim si, da jih vsi preživljate zdravi, varno in kar se da okoliščinam primerno dobro. Slejkoprej se bodo razmere stabilizirale in bomo, obogateni z novimi izkušnjami, lahko zaživeli še bolje, kot smo prej.

Epidemiološke razmere so, podobno kot druge športne in družabne aktivnosti, močno prizadele tudi kasaški šport. Z nekaterih vidikov še bolj, saj kasaški šport vključuje živali, ki potrebujejo neprestano rejo, vzgojo, treninge in tekmovanja. Za razvoj kasača je nujno kontinuirano delo, ki vključuje tudi tekmovanja, pri čemer imajo rejske dirke še poseben pomen.

Na KZS dobivamo številna vprašanja, kaj bo s tekmovalno sezono v letu 2020. Smo v stiku z vsemi pristojnimi ministrstvi, spremljamo dogajanje v tujini in vam poskušamo odgovarjati v okviru (večinoma posplošenih in meglenih) informacij, ki jih dobimo. Ker pa se razmere očitno umirjajo in krizni ukrepi blažijo, sem sklical sestanek predsednikov klubov, da v luči trenutnega stanja in zbranih informacij skupaj pretehtamo možnosti za izpeljavo dirk in se dogovorimo o aktivnostih, ki bodo v največji možni meri zmanjšale posledice izrednih razmer v sezoni 2020.

Sestanka so se udeležili predstavniki vseh aktivnih klubov, večinoma predsedniki. Po predstavitvi najnovejših informacij so predsedniki predstavili trenutno stanje v klubih in svoje mnenje o možnostih za organiziranje dirk na svojih hipodromih.

Dve ključni in najpomembnejši sporočili s sestanka sta,

• da so predsedniki klubov enotni, da dirke v sezoni 2020 bodo na vseh aktivnih hipodromih, in

• da se je ponovno izkazala solidarnost med klubi, saj so veliki klubi ponudili pomoč manjšim pri izvedbi tekmovalnega dne.

Pomoč bo nujno potrebna, saj bodo tekmovalni dnevi organizirani z bistveno skromnejšimi sredstvi, kot smo to bili navajeni prejšnja leta. Dirke bodo najverjetneje potekale brez prisotnosti gledalcev, ne bo obrobnih prireditev ali praznovanj - v takšnih razmerah pa je tako klubom, kot KZS izredno težko pridobiti kakršnakoli sponzorska sredstva. Drastično bomo morali znižali stroške za izvedbo tekmovanj, da bodo sploh izvedljiva, kar pa je prioriteta za vse prisotne predsednike.

Znižanje zunanjih stroškov izvedbe tekmovanj bo na vseh področjih, a le do te mere, da bodo še vedno potekale v skladu s Pravilnikom o kasaških dirkah. Snemanje bo potekalo z osnovno opremo, bilten bo skromnejši, z zunanjimi izvajalci pa se bomo poskušali dogovoriti o razmeram primernemu plačilu. Znižali se bodo tudi nagradni skladi, kar upamo da razumete, saj bodo le na tak način dirke sploh mogoče. Pomembno je, da preživimo leto 2020 v tekmovalnem duhu brez enoletne prekinitve kariere in razvoja kasačev in to s čim manj posledicami.

V tem kontekstu bi v imenu KZS zaprosil člane, ki jim zveza še dolguje kakršnekoli zapadle obveznosti, da potrpijo še nekaj časa. Zagotavljam, da bo KZS vse zapadle obveznosti poravnala, prosil bi pa, da razumete, da je tudi finančna sanacija zveze zastala zaradi nepričakovanih izrednih razmer.

Predsedniki smo se dogovorili, da bo prvi tekmovalni dan izveden v prvi polovici junija 2020 (podrobnejši razpored in pravila pripravlja Strokovni odbor KZS) če bomo od države dobili vsa potrebna dovoljenja. Predsedniki klubov so pisarni KZS naložili, da se pogovori s pristojnimi in poskuša potrebna dovoljenja čimprej zagotoviti. Na KZS bomo izvedli razgovore z medijskimi hišami za prenos tekmovanj in s tem povečali možnosti za pridobitev sponzorjev. Poleg tega bomo pri pristojnih poskušali pridobiti vsaj nekaj sredstev za izvedbo preverjanja sposobnosti kasaških konj, ki je nujno potrebna za selekcijo in razvoj reje v Sloveniji in s tem olajšati organizacijo tekmovalnih dni.

Spoštovani člani, vsi prisotni smo se zavezali, da se bomo tako klubi, kot KZS enotno in solidarno maksimalno potrudili, da tudi v izrednem letu 2020 tekmovanja kasačev bodo in da vaš trud pri reji in treningu ne bo zaman.

Najpomembneje pa je, da ostanemo vsi skupaj zdravi in optimistični.

Vse dobro vam želim,

dr. Henrik Gjerkeš, predsednik KZS