Razstava enoletnikov v Ljutomeru, 7. 10. 2018

Kasaško rejsko združenje Slovenije je ponovno uspešno izpeljalo sedaj že 4. razstavo enoletnikov, ki vsako leto dobiva večjo težo in se jo v večjem številu udeležujete, bodisi kot rejci, ki pripeljete svoje živali, bodisi kot potencialni kupci ali zgolj iz zanimanja in spoštovanja do naših rejcev, predvsem pa teh prelepih mladih živali, naših bodočih tekmovalcev na kasaških stezah.

Letos je bilo prijavljenih kar 28 živali, na koncu smo jih videli 26, kar je rekordno število glede na število rojenih žrebet v lanskem letu, ki jih je bilo tudi nadpovprečno za prejšnja leta in sicer 79.

Očitno je, da je razstava pomemben del druženja in sodelovanja med rejci. Seveda je pomembna tudi zato, ker se med obiskovalci najdejo potencialni kupci, če ne ta trenutek, pa mogoče čez zimo, na pomlad, ali tudi kasneje. Prekrasne slike, ki jih pripravi Jošt Dolinšek so zanimive tudi čez leto.

Razstava je zanimiva v jesenskem času, ko so enoletniki že naučeni prvih osnov kot so biti dalj časa privezan, vodenje ob roki, vodenje v prikolico, nekateri so že vlomljeni in naučeni prvih korakov v sulkiju, prvih zavojev.... To delo je skrito kasaški publiki, ki uživa samo ob zmagah na dirkah in si velikega dela niti ne predstavlja.

Ocenjevalno komisijo, ki so jo sestavljali strokovna sodelavca z Veterinarske fakultete dr. Matjaž Mesarič in Karolina Cerk Jamnik, ter člana našega združenja Ivan Košak ter Andrej Ledinšek je pred sabo imela težko in dolgo delo, saj je bilo potrebno oceniti 26 živali. Ocena je sestavljena iz naslednjih parametrov: pasemski tip, telesna gradnja in fundament, zamah, izdatnost in elastičnost hodov, poreklo, in splošni vtis.

V času od 10 - 12h se je publika že zbirala in si konje sama že dodobra ogledala. Branko Hrga je poskrbel za predstavitev konj in zahvaliti se mu moramo za izredno dobro pripravljen komentar, posebej ker je za našo razstavo vse delo opravil sponzorsko. Po štiriletnem sodelovanju ob podelitvah na rejskih dirkah, na naših razstavah, ob njegovem osebnem angažiranju za rejce je eden tistih, ki popolnoma razumejo, da bo brez entuziazma naših rejcev kasaški šport siromašnejši za rejske dirke. To se že vidi v naših šampionatih, jesenskem kriteriju, pa tudi prvenstvo dvoletnikov je po številu udeležencev že zelo siromašno. Kajti ni dovolj navdušenost rejcev, ki jo z razstavo vsi občutimo in se njihove energije kar nalezemo. Potrebno je urediti trg, da se bodo te prekrasne mlade živali tudi prodale, šle v trening in da jim bo naš tekmovalen sistem omogočal zaslužiti vsaj nekaj porabljenega denarja, ki je potreben za rejo ali nakup živali. Sedaj pa je tekmovalen sistem bolj naklonjen tujim konjem, ki jih je njihova država škartirala. Dokler v našem tekmovalnem sistemu ne bomo dali prednost slovenskim konjem vsaj v dirkah do 5.000 €, peljemo našo rejo v podrejen položaj. Samo vloženega denarja je v povprečnega enoletnika, ki se je udeležil razstave okoli 3.000 €, če ne računamo dela rejca. Če torej rejec proda konja izpod to ceno, je že v izgubi. Konkurenco na trgu pa mu delajo tujci, ki so mnogokrat pripeljani za klavno ceno, naš tekmovalni sistem pa jim omogoča, da padejo v iste dirke kot ti naši mladi konji, ki so zrasli na naši zemlji, jedli naše seno in žito in posredno dajali delovna mesta našim ljudem. Dokler bo naša nacionalna zavest na tako nizkem nivoju, so te razstave samo lep dosežek našega združenja, brez dolgoročnih pozitivnih vplivov na razvoj slovenske reje.

V vsakem primeru je razstava odlično sprejeta, hvala vsem rejcem, ki so v zgodnjem jutru nahranili živali, jih očistili in pripeljali na razstavo, da bi pokazali kaj redimo, s čim se ukvarjamo, kaj je namen tega lepega športa. Ne samo tekmovanje, ampak ljubezen do reje konj, do živali v prvem planu, do druženja in prijateljstva.

Po predstavitvi vseh enoletnikov in fotografiranju je prišel pričakovan čas za razglasitev rezultatov. Dr. Mesarič je pohvalil udeležbo, kvaliteto živali in dejal, da je bila odbira najboljših zelo težka, zato je pohvalil vse živali, ne samo tiste, ki so bili izbrani kot najboljši.

JunonaNajboljše ocenjena je bila ponovno žrebica in sicer JUNONA rejca  Branka Kristla, drugouvrščena pa DEAR ABBY rejke in lastnice Darje Trontelj Dolinšek:in tretjeuvrščeni je bil FIGER AS rejca in lastnika  Simona Slaviča.

Četrtouvrščeni je bil Marion Mark, rejca Jožeta Sagaja, petouvrščeni Košak Janez z Vito JK in šestouvrščeni Babič Mirko z Mauriciom. Šampionka je dobila prelep kipec, ki nam ga je podarilo zlatarstvo Sukič. Prvi trije so dobili sponzorske pripuste za kobile, naslednji trije pa 50% popuste ob pripustih, ki so jih darovali žrebčarji.

Dear AbbyEnoletniki so se brez izjeme pokazali  v krasni kondiciji, naučeni že prvih osnov, nekateri so že vlomljeni. Janez Štremfelj je na koncu prireditve celo napregel svojo žrebico in pokazal prvi kas po ljutomerskem hipodromu v  sulkiju.

Zahvala gre vsem rejcem, ki so pripeljali konje, hvala sponzorjem, posebej Emoni krmila, ki je velikodušno prispevala eno vrečo krmil za športne konje za vse udeležene živali. Zahvala tudi veterinarjema ambulanti Šantl in ambulanti Gornja Radgona, ki sta sponzorsko prispevala svoj delež.

Figer ASV veselje mi je, da smo ponovno obudili spoštovanje do razstavljavcev in pokazali, da so razstave tudi del kasaškega športa, predvsem, da je reja – domača, slovenska temelj kasaškega športa pri nas. Ponosna sem, da so se konji, ki so bili prodani prav zaradi razstave, ki jih je promovirala ( to sta Iskra in Varelle - prvaka dvoletnikov, prav tako se je po razstavi prodala tudi letošnja zmagovalka derbija Peterka ). Nekaj je trenutno najboljših mladih konj, ki so jih tudi naši ocenjevalci visoko ocenili, to so Perlita, Fijosa, Maugli… Na žalost velja tudi rek, da lepota ne teče. Pogrešamo šampione vseh treh razstav na tekmovalnih stezah, so pa drugo in tretje uvrščeni kar solidno zastopani na dirkah.

Po razstavi ostaja samo grenak priokus, da smo prav kmalu po razstavi izgubili konjarja Vlada Plohla, ki je vsa leta podpiral naš trud na razstavah, dvakrat je pripeljal na sejem AGRA dobitnico trojne krone Pepo. Še prav pred razstavo enoletnikov me je iz bolnice poklical in rekel, naj ne pozabim prijaviti dve njegovi enoletnici Ceco I in Abo na našo razstavo. Obe žrebici sta že naučeni vožnje v sulkiju prav iz njegovih rok. Mogoče bo prav katera od teh žrebic osrečevala njegovo dušo v onostranstvu.

Predsednica Mojca Nushol