Luther King na velikonočnih dirkah spomnil na stare čase

Na največjem slovenskem hipodromu so na Velikonočni ponedeljek znova odprli letošnjo sezono konjskih dirk. Letos v osrčju Prlekije praznujejo 145 let od prvih konjskih dirk, na uvodnih dirkah pa je v ta namen letošnja vinska kraljica Slovenije Meta Frangež v družbi predsednika domačega kluba mag. Janeza Slaviča zasadila potomko najstarejše trte na svetu iz mariborskega Lenta.

Dobrih 1500 gledalcev je lahko v čudovitem pomladnem ambientu in ob toplem vremenu videlo tudi šest kasaških dirk in dirko ponijev, v kateri so tekmovali otroci.

Domači kasaški klub je pokazal izjemno pripravljenost in slavil v vseh šestih dirkah, medtem, ko je dirko ponijev dobil Aleksander Zaletel  s svojim konjičkom Pegazom iz Ljubljane.

V prvi dirki je tudi poznavalce malce presenetila neverjetna hitrost triletnega Froda S, ki ga je vozil Branko Slana iz Bolehnečinec. V komaj drugem nastopu kariere sta namreč konkurenco deklasirala in z veliko prednostjo ter sijajnim kilometrskim časom 1:16,6 pritekla do prve zmage v karieri. Glede na sijajen nastop, čaka varovanca iz hleva Slanovih zavidanja vredna kariera. Na drugo mesto se je s skoraj štirimi sekundami zaostanka uvrstil Roni Star, tretji je bil Laos.

V drugi točki je bil razplet izjemno razburljiv, saj so gledalci morali čakati, da so sodniki dodobra pogledali posnetek. Za las je zmago odnesel Lotmerk OZT Renejem Hanžekovičem v sedežu in tako ljubljanski kobili Michelle preprečil prvo zmago v karieri. Tretje mesto je osvojil še ena domačinka Patty.

V tretji dirki dne je odlično formo v svojem povratku po poškodbi nakazala Donina Jankom Sagajem, ki je za seboj pustila tudi aktualnega državnega prvaka dveletnikov Vareleja HB. Tretje mesto je pripadlo Louise Luni.

V dirki za kasače z zaslužkom do 6.000 evrov so si prva štiri mesta razdelili tekmovalci iz Ljutomera. Slavila sta Andrej Antolin in odlični Floto ter tako nakazala, da bosta letos raje kot druga mesta, zbirala zmage. Druga je bila lani drugouvrščena iz derbija Perlita, tretja pa Anina Saxo.

V peti točki smo videli edino zmago, ki je ni dosegel kasač domače reje. Konkurenco sta namreč pokorila Mitja Slavič in njegova madžarska varovanka Zseneroz. Kot je dejal Slavič na podelitvi letos s štiriletnico načrtujeta več nastopov na madžarskem hipodromu Kincsem Park kot pri nas. Drugo mesto je osvojila Fauna V, tretji pa je bil Lušt.

Ena bolj zanimivih dirk je bila zadnja, v kateri so se pomerili najboljši domači in uvoženi konji, med njimi tudi zadnja dva konja leta Didier Bleu in Luther King. V dvoboju v ciljni ravnini je bil boljši Luther King trenerja Slavka Makovca, na sulkiju pa je sedel najboljši slovenski voznik Jože Sagaj mlajši. Po skoraj enoletnem premoru zaradi poškodbe je tako nekdanji zmagovalec derbija in slovenski rekorder na dolgo distanco dokazal, da bo letos znova nevaren v največjih kasaških dirkah v Sloveniji, v kolikor pa mu bo zdravje dopuščalo pa najverjetneje tudi v tujini.

Sagaj je ob podelitvi pokala sicer dejal, da mu je žal, da je moral Luther že v prvem nastopu letos nastopiti s 40 metrov dodatka, a da je s suverenim nastopom dokazal, da je Makovec z njim čez zimo dobro delal in se očitno počasi vrača v staro formo. Dosegla sta vrhunski kilometrski čas 1:16,6 na srednjo distanco s startom iz obrata.

Naslednje kasaške dirke bodo 12. maja na hipodromu v Ljubljani, kjer klub iz Stožic pripravlja tradicionalne dirke "Naše in vaše mladosti", na katerih bo poleg velike dirke za pokal mesta Ljubljana tudi bogat spremljevalni program.