Letošnja Agata je Darja T. Dolinšek

Potem, ko je dež odplaknil dirke v Lenartu, ki bi morale biti v nedeljo 23. junija, so organizatorji dva dni pozneje, na praznik dan državnosti, izpeljali odličen tekmovalni dan. Osrednje točke sporeda so bile prvi predtek krožne dirke 3-letnikov, prvi memorial Toneta Družovca, tradicionalni pokal Agata, memorial Jožeta Herzoga in pokal Rufolfa Maistra.

V dirki voznic, ki je na hipodromu Polena postala že stalnica, so se za naziv Agate 2019 pomerile voznice Anja Novak, Lučka Müller, Darja Antolin, Darja T. Dolinšek, Ajda Gorenc, Vesna Šuštaršič in Maša Habjan. Drugič v karieri se je zmage v Pokalu Agata z zanesljivo dirko na koncu veselila Darja T. Dolinšek s konjem Rikelijem. Drugo mesto je pripadlo Ajdi Gorenc in Rucoei Spritz, tretje pa Vesni Šuštaršič in Taxi NP. Četrta je bila Darja Antolin (Ares M), peta pa Maša Habjan (Iztok BE).

V prvem predteku za trojno krono 3-letnikov je presenetljivo Maugli (Janko Sagaj) ugnal zmagovalca Državnega prvenstva 2-letnikov 2018 Vareleja HB. Maugli je iztekel sijajen čas 1:17,2. Tretje mesto je osvojil domačin Laos.

V spominski dirki za lani preminulega predsednika KD Slovenske Gorice Lenart Toneta Družovca je svojo prvo letošnjo zmago osvojil Demper (Vito Šadl), pred ljutomersko kobilo Foko in še enim Ljutomerčanom Pellom.

V dirki za pokal Rudolfa Maistra, ki je prav tako že tradicionalna preizkušnja dirk na Poleni, je do svoje prve zmage v karieri privozil mlad veržejski voznik Rok Brunec. Njegov varovanec Dante MS je namreč nekoliko presenetljivo pokoril odlično konkurenco. Na drugem mestu je končal Just Do It (Primož Kristl), na tretjem pa Artis (David Antolin).

V memorialu Jožeta Herzoga, še enem izmed vrhuncev dne, ki se vsako leto priredi za slovenske 4- in 5-letne kasače, je zanesljivo in zlahko slavila lanska zmagovalka derbija Peterka I, ki jo je vodil prekaljeni Marko Slavič. Drugo mesto je osvojila Anina Saxo (Janko Sagaj), tretje pa Perlita (Miroslav Antolič).

V preostalih dveh preizkušnjah dne sta slavila Satchmo MS (Vito Šadl) in Estelle de la Dive (Jože Sagaj ml.).