Fjori zmagovalec kvalifikacij za derbi

V Ljutomeru smo na prvo avgustovsko nedeljo znova videli zanimive in zelo obiskane dirke. Pred nekaj sto gledalci so se odvile tudi kvalifikacije za letošnji derbi ter predtek krožne dirke 3-letnikov.

V prvi dirki je svojo prvo zmago kariere slavila Foka (Vito Šadl). Drugo mesto je po galopu Hells Wooda pripadlo Icantexu (Milan Žan), tretje pa Ardnas (Franc Jureš).

V drugi dirki je drugo zmago kariere slavil Satchmo MS (Vito Šadl), na drugo mesto se je po sodniški odločitvi uvrstila Loving Lolo (Lana Zrinjanin), tretji pa je končal Dellaris (Borut Zaletel).

Tretjo dirko dne je odnesel domačin Floto (Andrej Antolin), tik pred klubskim kolegom Luštom (Jože Sagaj ml.) in še enim Prlekom Picklom (Franc Novak).

V četrti dirki smo spremljali polno dirko vrhunskih kasačev. Dirka je bila napeta čisto do ciljne črte, s silovitim finišem pa je po odlični vožnji Boruta Zaletela  slavil Rikeli. Drugo mesto je pripadlo kobili Taxi NP in njeni voznici Vesni Šuštaršič. Tretje mesto je domov odnesla Fauna V  z voznikom Andrejem Antolinom.

V kvalifikacijah za 29. slovenski kasaški derbi je s taktiko start-cilj konkurenco ugnal Fjori z voznikom Sašem Seršenom, ki tako v letošnji sezoni ostajata nepremagana. Državni prvak dveletnikov je le za las pred ciljno črto ubranil vodstvo pred Jimpeto Joyem z Dušanom Zorkom, ki sta napadala po zunanji strani in zmagi v edinem letošnjem nastopu tako dodala še drugo mesto. Tretje mesto je odšlo na Dolenjsko, saj se je lepo izkazal Planet s Slavkom Frankom. Četrto mesto je v šele drugem nastopu kariere osvojila Emma Dream, peto Jubilee Street, šesto Lotmerk OZT, sedmo Sarah  in osmo, ki je še zadnje vodilo v derby, Sky.

V šesti točki sporeda so se pomerili leto mlajši kasači. Triletniki so namreč tekli predtek krožne dirke, kljub startu iz zadnje distance pa je zmagovalec postal aktualni državni prvak dveletnikov Varele HB,  ki ga je do zmage pripeljal lanskoletni voznik leta Jože Sagaj ml. Z lepo gesto se je lastnik Vareleja Slavko Makovec na podelitvi spomnil tudi nedavno preminulega rejca Vareleja Janeza Košaka. Drugo mesto je pripadlo kobili Analin (Janko Sagaj), tretje pa Nancy Di Genio z Brankom Seršenom.

Tik pred zaključkom tekmovalnega programa so se pomerili naši najmlajši v dirki ponijev. Sodniki so prvič v zgodovini krojili razplet v dirki ponijev in zmagovalko zaradi oviranja v ciljni ravnini distancirali na tretje mesto. Zmago sta si, ker fotofiniš ni znal oceniti zmagovalca, razdelila Vid Gorenc  s Srečko  in Luka Sagaj  s Sento. Tretje mesto je osvojila Živa Rakovec s Ferdom. Sponzor te dirke, uveljavljeni tekmovalec Mitja Slavič, je vse tekmovalcem podelil praktična darila in priložil čudovito posvetilo, za katero upamo, da jih bo spremljalo na njihovi kasaški poti.

V zadnji dirki dneva so se pomerile francoske kobile. Novo zmago je vknjižila Estelle De La Dive (Jože Sagaj ml.), pred Dar La Noto (Blaž Jan) in Berrurio Gin (Tine Jagodic).

Naslednji tekmovalni dan bo 11. 8. na Igu.

Foto: Muzej ljutomerski kasač