Jopi postavila nov absolutni slovenski rekord 1:11,8!

Sijajna 4-letnica Jopi v lasti družine Pirc iz Postojne je na švedskem hipodromu Tingsryd 18. avgusta poskrbela za to, kar smo ljubitelji kasaštva čakali polnih 15 let!

Slovensko kasaštvo je bogatejše za nov absolutni rekord konja naše reje, Jopi pa pri tem ni skoparila. Prejšnji rekord Doxy Pan Vite je popravila kar za 1,4 sekundi in postavila vrhunski, evropsko primerljiv dosežek 1:11,8.

Jopi je sicer v dirki iz težke startne pozicije 12 dosegla osmo mesto in sploh v končnici dirke, ko je bilo jasno, da ne more poseči po najvišjih mestih, ki jih je letos sicer vajena, se je zdelo, da ni porabila vseh atomov moči, zato ni izključeno, da odlična rjavka mejnik še premakne.

Jopi med eno izmed letošnjih zmag.

Letos je 4-letnica na vajetih Petra Zadela mlajšega, ki se je po uspešnem dirkanju v Sloveniji na Švedsko preselil leta 2015, v enajstih nastopih zbrala že 4 zmage, 4 druga in eno tretje mesto. Poleg absolutnega rekorda, ki je hkrati tudi nov slovenski rekord kobil in tudi rekord 4-letnikov, je poprej za skoraj sekundo popravila tudi slovenski rekord na srednjo distanco (ki sedaj znaša 1:13,3), še prej pa je premaknila mejo tudi pri najboljšem slovenskem času na dolgo distanco s startom iz obrata (1:16,0).

Jopi je uradno na trening listi Italijana Ricarda Bianchija, ki deluje na Švedskem, nahaja pa se v hlevu skrbnice Kim Hägström. Septembra se nova rekorderka vrača v Slovenijo, kjer bo poskusila osvojiti najžlahtnejšo lovoriko v slovenskem kasaštvu - derbi. Glede na prikazano na severu Evrope, vsekakor velja za prvo favoritinjo.

Video novega slovenskega rekorda (LINK) in vsi rezultati na Švedskem (LINK).

Družini Pirc in ostalim članom ekipe ob novem rekordu iskreno čestitamo!