Jimpeto Joy veliki zmagovalec derbija 2019!

Pa ga imamo - zmagovalca letošnjega derbija namreč. To je postal 4-letni rjavec iz hleva Zorko Jimpeto Joy, ki ga je do zmage pripeljal Dušan Zorko.

Jimpetu ob prejemu lovorjevega venca.

Jimpeto in Dušan sta izkoristila napake favoritov in z zanesljivo vožnjo zanesljivo in zasluženo osvojila 29. slovenski kasaški derbi. Skozi vso dirko vodilna Jopi, ki je bila za mnoge prvi favorit dirke, je v ciljni ravnini zamešala korak in zagalopirala. V dvoboju med Jimpetom in Hot Coco, ki sta mimogrede polbrat in polsestra po očetu Impetu Grifu, pa je več pokazal prvi in svojemu vozniku po dveh drugih in enem tretjem mestu pritekel prvo zmago v najprestižnejši kasaški preizkušnji pri nas.

Zmagovalna ekipa - Jimpeto Joy, Miro Pirc, Jelisaveta Šokac in Dušan Zorko

Jimpeto je sicer potomec Impeta Grifa, za katerega je to prva osvojena velika rejska dirka, in kobile Joy Love, katere brat Jerry Lou GJ in sestra Jolly GJ sta oba osvojila slovenski derbi (v letih 2011 in 2012). Rejec Jimpeto Joya je Jernej Bauman, za katerega je to prvi večji rejski uspeh. Lastnika sta gostilna Zorko in podjetje T-Pirc d.o.o., obe pravni osebi, za katerima se skrivata znani kasaški družini Zorko iz Borecev in Pirc iz Škofljice, za oboje pa je to prva zmaga v derbiju. Oskrbnica zmagovalca je Jelisaveta Šokac, voznik in trener pa Dušan Zorko, ki je tako po dolgoletnem delu in trudu vendarle dvignil 'sveti gral' kasaškega športa.

Vznesen prihod skozi cilj

Leta 2003 je bil Dušan z legendarnim Interjem, ki ima do danes rekordni zaslužek za slovenskega kasača, prvi favorit, a je ostal brez laskave zmage, po 16 letih pa se mu je vse to povrnilo.

Letos se je podobno kot Interju pred 16 leti pripetilo Jopi, za katero je sedel Peter Zadel mlajši. Novopečena slovenska rekorderka sedaj potuje nazaj na Švedsko, kjer bo po krajšem počitku nadaljevala s tekmovanji.

Drugo mesto je osvojila konstantna Hot Coco, ki se je za zmago borila do zadnjih metrov. Za Mirka Gregorca  je to že enajsta uvrstitev med prve tri na slovenskih derbijih, kar je svojevrsten dosežek.

Tretje mesto sta dosegla Fjori in Saša Seršen, in tako po dveh letih od državnega naslova dveletnikov, dosegla še drugi uspeh v rejskih dirkah. Kljub temu, da sta prekinila svoj letošnji niz neporaženosti, nista bila pretirano razočarana.

Četrto mesto je na koncu nekoliko presenetljivo, a povsem zasluženo osvojil Lotmerk OZT (Rene Hanžekovič), peta je bila Michelle (Darja T. Dolinšek). Na šestem mestu je pristala Ice Road, na sedmem pa Sarah.

V ljubljanski milji je smetano pobral letošnji šampion Slovenije Tars Stars s trenutno najboljšim voznikom sezone Jankom Sagajem. Vodila sta od štarta do cilja in nadzorovala potek dirke. S počasnim tempom in silovitim finišem konkurenci nista dovolila blizu, čeprav se je na koncu izkazalo, da bi morda Jonna Go (Roman Jerovšek), če bi le prej našla prostor za napad, lahko nevarno zapretila. Tako se je morala zadovoljiti z drugim mestom, tretji pa je bil Paolendry Like (Marko Slavič).

Najboljši trije v ljubljanski milji

Dva iz ožjega kroga favoritov - Didier Bleu in Urus Caf, sta po galopu dirko končala že v prvem ovinku.

Tars Stars tik pred zmago v ljubljanski milji

V veliki nagradi Ljubljane za pokal ljutomerskega kasača je, kljub težki štartni poziciji 10, svojo lansko zmago ubranila sijajna Peterka I (Marko Slavič). Drugo mesto je pripadlo Fauni V, tretji pa je bil Lušt.

Preostali zmagovalci dneva so bili: med dveletniki Bruno OZT (Jože Sagaj ml.), v dirki do 1000 evrov zaslužka Tequilla Stars (Roman Jerovšek), med kasači z zaslužkom do 12.000 evrov Udar's (Ive Dovžan), v dirki francoskih kobil Anemone du bon Air (Peter Zadel ml.), ki je s tem prevzela vodstvo v skupnem seštevku, v dirki konj, ki letos še nimajo zmage pa je prvo zmago kariere osvojila Louise Luna (Rene Hanžekovič). V zadnji dirki je novo izjemno predstavo pokazal sijajni triletnik Frodo S, ki bo z voznikom Markom Slano zelo nevaren tudi v nedeljo, ko se bodo triletni kasači pomerili za krono državnega prvaka.

Naslednji dirke so tako, kot že rečeno, v nedeljo, 15. 9. v prleški prestolnici, osrednja točka pa državno prvenstvo triletnikov.