Pokal mesta Ljubljana Narcisu Peškemu

Med mladimi impresionirali Izabela II in znova Peterka I

Ljubljanski hipodrom je bil prvo majsko nedeljo priča čudovitemu tekmovalnemu dnevu, ki ga je organizator poimenoval kar »Dirke vaše in naše mladosti«. Nad nostalgičnimi melodijami, sejmom rabljenih stvari pod imenom »Let your things (yu)go« in razstavo legendarnih fičotov so bili navdušeni tako mladi kot starejši obiskovalci, ki jih kljub muhastemu vremenu, ki je poskrbelo tudi za osvežilno ploho po drugi dirki, ni manjkalo.

Zadovoljstvo pa so obiskovalcem prinesli tudi kasači, saj so kljub težki progi, ki se je komaj prebujala po nočnem deževju, odtekli nekaj odličnih kilometrskih časov. Prve zmage v karieri sta se veselila Dellaris (Dejan Hočevar) in Azalee de Mai (Tine Jagodic), med mladimi sta navdušili 3-letna Peterka I (Marko Slavič) in derbistka Izabela II (Mitja Slavič), zmagala sta tudi petletna Lester OZ (Slavko Jureš) in Gulianne (Tomaž Novak), v najbolje dotiranih dirkah dneva pa so prevladale izkušnje – odprto dirko je dobil Lewis OM (Martin Mars), dirko dneva za pokal mesta Ljubljana pa Narcis Peški (Marko Gorenc) z najboljšim časom dne 1:16,9.

Dirka Podgorica

Med začetniki je svoj debi na najvišji stopnički zmagovalnega odra dočakal Dellaris z Dejanom Hočevarjem, ki je povedel dirko, nato prepustil vodstvo Promisu GM  in na nasprotni ravnini pred ciljem znova napadel ter v ciljni ravnini zadržal vodstvo pred drugouvrščeno Ain't She Perfect, ki je končno sestavila celotno dirko. Tretji je bil v edini dirki dne na kratki distanci Promiso GM.

Zmagovalec: Dellaris (Lariss – Dekota) – voznik: Dejan Hočevar – km. čas: 1.20,0/1600 mA

2. Ain't She Perfect (Lučka Müller)

3. Promiso GM (Branko Seršen)

Dirka Sarajevo

Druga dirka je bila prava komedija zmešnjav, v kateri so se vodilni izmenjevali na čelu falange kot po tekočem traku. Po štartu je vodstvo iz enice prevzel Floto, a zagalopiral. Na čelo se je prebila Unstoppable, a pokazala tudi svojo muhasto plat, zato jo je po notranji strani prehitel Fido, po zunanji strani pa je kmalu pred vse zapeljal Didier Bleu. Za njim se je kmalu pripeljala Gulianne in počakala na svojo priložnost. Na nasprotni ravnini je napadla Didierja in se odpeljala zmagi naproti. Drugi je bil prav Didier Bleu, za tretje mesto pa je Louise Luna obračunala s Fidom, ki je bil zadnji uvrščen.

Zmagovalec: Gulianne (Monterry As – Ginger Stars) – voznik: Tomaž Novak – km. čas: 1.19,2/2100 mA

2. Didier Bleu (Darja T. Dolinšek)

3. Louise Luna (Rene Hanžekovič)

Dirka Skopje

Mlada Peterka I je še enkrat več dokazala, za kakšen kaliber kasača gre. Z novo fantastično predstavo je slavila štart-cilj s sijajnim časom 1.18,4 na srednjo distanco, še posebej, če upoštevamo, da se je ravno pred to dirko pošteno ulilo. Jonna GO, ki je končala kot druga, se je po napadu 800 metrov do cilja priključila vodilni Peterki in preostalim udeležencem dirke sta se odpeljali kot vlak, zato že pol kroga do cilja ni bilo dvoma, kdo bo krojil razplet. V boju za tretje mesto se je najbolje znašla Ruffa Lux, ki je za sabo pustila Felixa in Home By Ten.

Zmagovalec: Peterka I (Gerd November – Petrana Lobell) – voznik: Marko Slavič – km. čas: 1.18,4/2100 mA

2. Jonna GO (Roman Jerovšek)

3. Ruffa Lux (Mirko Gregorc)

Dirka Zagreb

Dirko je povedel Rosso, ki je pogosto hiter na začetku. Preostali so se zvrstili za njim in prav Izabela II, ki je kasneje suvereno slavila, se je ustalila na zadnjem mestu. Po zaspanem prvem krogu je Izabela napadla 800 metrov do cilja in ko je že prehitela skupino so se prebudili tudi ostali in prikazali pravo perjanico že na nasprotni ravnini. Zmage Izabele ni bil sposoben ogroziti noben, drugo mesto je pripadlo Montevideu, ki je za las ugnal Wise Mana.

Zmagovalec: Izabela II (Chirone Dei – Iza) – voznik: Mitja Slavič – km. čas: 1.19,0/2100 mA

2. Montevideo (Janez Hrovat)

3. Wise Man (Matej Osolnik)

Dirka Ljubljana – POKAL MESTA LJUBLJANA

Dirka dneva je s svojo zasedbo obetala odlično predstavo za zbrano množico. Manjkal je le Lucky Boy, tako je na štartu ostala deveterica. Že takoj po nekaj metrih šok za Arrived Stara – galop! V vodstvo se je pognal All Gerd in kmalu nov šok za stavce – zagalopiral je prvi favorit Delux MS, ki se je v tem času že udobno ugnezdil na drugi liniji drugega para. Galop na srečo ni bil usoden in Delux se je kmalu po ekstremnem manevru znašel v vodstvu.

Na zadnji nasprotni ravnini se je Deluxu po drugi liniji približal Narcis Peški, v zavetrje pa se mu je skril še Tars Stars, kar je obetalo silovit finiš v ciljni ravnini. Tars je pričel popuščati, Narcis pa je s pospeškom v ciljni ravnini uspel ugnati Deluxa MS za svojo tretjo zaporedno zmago letos. Tretje mesto je po silovitem zaključku pripadlo Arrived Staru, ki se je pobral po začetnem galopu in za uvrstitev na na stopničke na četrto mesto izrinil Tars Starsa. Na peto mesto je se prebil Apollo, šesti je bil Dior MS in sedmi Nikolaj Peški.

Zmagovalec: Narcis Peški (Nimitz Hanover – Ninočka) – km. čas: 1.16,9/2100 mA

Voznik: Marko Gorenc

Trener: Marko Gorenc

Rejec: Janez Dolinšek

Lastnik: Hlev Peški (KK Stožice)

2. Delux MS (Coktail Jet – Diva MS) – voznik: Mitja Slavič – km. čas: 1.17,0/2100 mA

3. Arrived Star (Alesi OM – Alba) – voznik: Marko Slavič – km. čas: 1.17,2/2100 mA

4. Tars Stars (Janko Sagaj)

5. Apollo (Franc Lovrenčič)

Dirka Priština – Tour Trotteur Francais Slovenie – 1. tek

Prvi tek tura francoskih kobil pri nas je zbral sedem nastopajočih. Prva favoritinja Breve des Baux je zaradi težav z galopom kmalu končala prvo letošnjo dirko in vodstvo je iz prve distance štarta iz obrata prevzela Clea Jiel, ki se je prvič predstavljala na naših hipodromih. Sledila je Anita in nato Azalee de Mai. Po tisoč metrih se je prva za napad odločila Azalee de Mai, nato še Aurore Delo in Beldith, ki so na koncu med sabo obračunale za zmago. Azalee je odbila vse napade, Aurore pa obranila drugo mesto pred Beldith.

Zmagovalec: Azalee de Mai (Sancho Panca – Origine de Mai) – voznik: Tine Jagodic – km. čas: 1.18,9/2120 m

2. Aurore Delo (Lučka Müller)

3. Beldith (Blaž Jan)

Dirka Beograd

Odprta dirka je tokrat postregla s presenetljivim nagradnim skladom 2.000 evrov. Le šesterica nastopajočih se je borila zanj, največ pa sta pokazala zimzeleni Lewis OM in nova pridobitev Bear Glide, oba iz hleva Marsovih. Osvojila sta prvi dve mesti pred Ramandolojem RL, ki si je tretje mesto prislužil po tem, ko je bila Soncka, ki je sicer tretja prečkala ciljno črto, diskvalificirana zaradi galopa med dirko.

Zmagovalec: Lewis OM (Uronometro – Armbro Namasake) – voznik: Martin Mars – km. čas: 1.18,2/2100 mA

2. Bear Glide (Fernando Pisacane)

3. Ramandolo RL (Darja Krelj)

Dirka Novi Sad

V zadnji točki sporeda smo znova gledali le šesterico tekmovalcev, ki so se v boj za zadnji preostali pokal tega dne podali iz štirih različnih distanc. Ogromno prednost si je v prvem krogu prikasala Chelsea Petnic, ki se vrača po dolgotrajni pavzi. Pred ciljno ravnino je močno popustila, kar sta izkoristila prva favorita Udar's in Lester OZ. Slednji je bil boljši in je slavil svojo tretjo zaporedno zmago, drugo v letošnji sezoni. Tretje mesto je osvojil Artis.

Zmagovalec: Lester OZ (Fairbank GI – Leona III) – voznik: Slavko Jureš – km. čas: 1.18,8/2140 m

2. Udar's (Ive Dovžan)

3. Artis (Darja Antolin)