KASAŠKA  ZVEZA  SLOVENIJE
Dior MS v Komendi slavil v memorialu Janka Juhanta

Dior MS v Komendi slavil v memorialu Janka Juhanta

Prva zmaga za 9-letnega Felixa, domačine razveselili Italijanki Theta in Ruffa Lux

 

Konjeniški klub Komenda je na svojem ovalu drugo majsko nedeljo priredil svoje prve dirke te sezone. V šestih dirkah z lepo dotiranimi nagradnimi skladi se je zbralo bore malo konj, kar že kliče k razmisleku oz. ukrepom na naši krovni kasaški organizaciji. Pozitivna pa je bila predvsem atmosfera, saj je čudovito organiziran tekmovalni dan, kljub vnovično rahlo muhastemu vremenu, pospremila številčna množica navijačev, kar je nova potrditev, da klubi organizatorji čedalje uspešneje privabljajo ljudi nazaj ob kasaške steze.

S tekmovalnega vidika so bile dirke vnovič uspešne. 4 zmage so pobrali tuji konji in 2 domači, obe predstavnika ljutomerske izvorne linije Mariske. Dirko dneva, memorial Janka Juhanta, dolgoletnega predsednika KK Komenda, je dobil Dior MS, ki postaja pravi specialist za zmagovanje v spominskih dirkah. Zlahka je ugnal konkurenco in se veselil že svoje 17. zmage!

 

Dirka Sejem Komenda (1)

Zmagovalec: Donina (Dinka – Lester) – voznik: Janko Sagaj – km. čas: 1.23,3/1800 mA

2. Giselle (Lana Zrinjanin)

3. Anush A (Janez Košak)

 

Donina si je zmago izborila iz druge linije, kamor se je ob bok priključila od štarta vodilni Anush A. Za njima je vztrajno sledila Giselle, a bila na finiš malce prekratka za svojo drugo zmago kariere, zato je svojo prvo v domače vitrine Sagajevih iz Prlekije prinesla Donina.

 

Dirka Itro

Zmagovalec: Theta (IT) (Idem Bi – Everest As) – voznik: Blaž Jan – km. čas: 1.19,8/1800 mA

2. Lady Ga Ga (Franc Lovrenčič)

3. Il Barto (Janko Sagaj)

 

Theta je kmalu povedla dirko in vodstva kljub pritisku Lady Ga Ga in dolgo časa drugo uvrščenega v dirki Il Barta ga ni več izpustila iz rok. Za varovanko iz hleva bratov Jan je to že tretja zmaga na slovenskih hipodromih. Lady Ga Ga je prikasala do drugega mesta, Il Barto pa se je iz Budimpešte, kjer je treniral zadnji dve sezone, za kratek čas vrnil v domovino in dosegel tretje mesto.

 

Dirka ČZD Kmečki Glas

Zmagovalec: Felix (AT) (Sissi Sara – Buvetier d'Anuou)– voznik: Vojo Maletić – km. čas: 1.19,7/1800 mA

2. Udar's (IT) (Ive Dovžan)

3. Home By Ten (Milan Prašnikar)

 

Prekaljeni Vojo Maletić in devetletni (!) Felix sta se veselila prve skupne zmage! Kljub večletnemu počitku zaradi nenavadnih težav s hrbtenico se je Felix lani odlično vrnil na hipodromske steze in prva zmaga je po seriji drugih in tretjih mest visela v zraku. S taktiko štart-cilj sta ugnala odličnega Udar'sa in ljubljansko kobilo Home By Ten.

 

Dirka Sejem Komenda (2)

Zmagovalec: Ruffa Lux (IT) (Adelasia Varenne) – voznik: Mirko Gregorc – km. čas: 1.18,9/1800 mA

2. Dante MS (Branko Seršen)

3. Rucoea Spritz (IT) (Andrej Simončič)

 

Mirko Gregorc, novi voznik Ruffe Lux v letošnji sezoni, se je v četrti točki dne odlično znašel. Po potrpežljivem čakanju za vodilno Rucoeo Spritz se je ob težavah konkurentov na nasprotni ravnini izstrelil proti cilju in slavil zanesljivo zmago. Drugi je bil prleški veteran Dante MS, tretja pa Rucoea Spritz.

 

Spominska dirka Janka Juhanta

Zmagovalec: Dior MS (Damara MS – Victory Scream) – voznik: Igor Novak – km. čas: 1.19,0/1800 mA

2. Sharon And Glory (IT) (Andrej Simončič)

3. Timysh NP (IT) (Viktor Marinšek)

 

Glavna dirka tekmovalne dne z najvišjim nagradnim skladom 1500 evrov je bila napeta za stavce le do dobrih 500 metrov do cilja. Takrat je vodilni Dior MS prestavil prestavo višje in konkurenco pustil zadaj za nekaj dolžin. Suverena prednost mu je v ciljni ravnini omogočila proslavljanje že več kot sto metrov pred ciljno črto. Igor Novak, Diorjev voznik, je priznal nekaj svojih napak v zadnjih nastopih in ob koncu simpatično pripomnil: »Dior je zlat!«. Trditev, ki kar 17-kratnemu zmagovalcu dirk z rekordom 1:13,9 še kako pristoji.

Drugo mesto je osvojila Diorjeva klubska kolegica iz Šentjerneja Sharon And Glory, tretje pa nova italijanska pridobitev iz hleva Marinškovih Timysh NP.

 

Dirka za pokal Občine Komenda

Zmagovalec: Anita (FR)( (Loucheka – Kesaco Phedo) – voznik: Vito Šadl – km. čas: 1.19,6/1800 mA

2. Scaccomatto NP (IT) (Andrej Marinšek)

3. Soncka (IT) (Viktor Dolinšek)

 

Zadnja dirka je ob odpovedi Lotte, zmagovalke derbija iz leta 2015, postregla z bojem le štirih konj. A da so tudi take dirke lahko sila zanimive je potrdil razplet. Kljub vožnji v »vlakcu« so se v ciljni ravnini skoraj vsi štirje borili za zmago in uprizorili pravo dramo, ki je zahtevala celo pregled foto finiša. Za las je bila najuspešnejša Francozinja Anita pred Italijanom Scaccomattom in Italijanko Soncko in s tem osvojila prvo letošnjo zmago za dolenjski hlev Judež.

Celotna foto galerija TUKAJ (klik)

SPONZORJI


 • Avto Rajh d.o.o.
 • Pokojninska družba A
 • Zavarovalnica Vzajemna
 • Gospodarsko razstavišče
 • Iskra PIO
 • Pomurski sejem d.d.
 • Sava zavarovalnica
 • Servis Vaco d.o.o.
 • Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije
 • Carso d.o.o.
 • CDE d.o.o.
 • Kemofarmacija d.d.
 • SPAR Slovenija, trgovinsko podjetje d.o.o.
 • Telekom Slovenije, d.d.