Rejski utrinki

Rejska organizacija še vedno ni zaživela v polnosti, saj  uradni postopki za registracijo na upravni enoti in koncesijo s strani MKO še trajajo. Kljub vsemu pa je odziv rejcev pozitiven, večina rejcev vidi v boljših odnosih in povezovanju upanje, da se bodo stvari glede reje izboljšale. Prve informacije s strani žrebčarjev in pa tudi rejcev je, da je pripust v tem času že večji kot lani. Pripeljani so tudi novi plemenski žrebci iz tujine za naraven pripust, vsak po svoje zanimivi. Odločitve za pripust prepuščam rejcem, ki najbolje poznajo svojo kobilo. Moj nasvet je, da z že preiskušenim žrebcem- progeno testiranim žrebcem dobimo v določenem procentu dobrega potomca. Nepreizkušeni žrebci pa nas bodo  lahko zelo prijetno presenetili, zato v tujini stalno pripuščajo mlade žrebce, da bi dobili nekaj najhitrejšega. Vendar pa je tu rizik seveda večji. Zaenkrat z umetnim osemenjevanjem z vrhunskimi plemenjaki nismo dobili tistega pričakovanega konja, ki bi dosegel evropsko klaso, kar pa ne pomeni, da se to ne more zgoditi.Tu se je kot vedno pokazalo, da na uspeh konja vpliva tudi nešteto drugih dejavnikov, predvsem pogoji za trening , naše steze, veterina, prehrana, pravilen razvoj žrebeta od brejosti kobile do konca športe kariere. Osebno podpiram naše žrebčarje, da v teh časih vzdržujejo plemenske žrebce in nudijo naravni skok za primerno ceno našim rejcem.

V tem času sem bila na občnem zboru v Šentjerneju, kjer so odlični pogoji za kasaško rejo, večino kobil v plemenilni karieri je na pašnikih, kjer lahko žrebeta pravilno odraščajo in se socializirajo. Ogromno površin je v tem delu že v zaraščanju in konjereja je idealna kmetijska panoga, ki vzdržuje pašnike in preprečuje zaraščanje. Konj je pravzaprav najboljši in najmanj izbirčen jedec na pašniku. Upam, da bodo Šentjernejčani ob letošnji obletnici dobili nov zalet za nadaljevanje kasaške tradicije. Potrebno bo veliko truda njihovih članov in rejcev, da bodo ohranili dolenjski biser kasaštva.

Udeležila sem se tudi sestanka predsednikov PRO vseh pasem na VF v Ljubljani in kot običajno ugotovila, da se država ne želi ukvarjati s konjerejo in da so sredstva namenjena rejskim organizacijam ponižujoče majhna. Ministrstvo ne želi dati za razstave ali promocije konjereje nobenih sredstev, pa čeprav se  del Slovenije že zarašča in bi dober del teh površin lahko popasli konji.

V Ljutomeru pa smo imeli prvi sestanek upravnega odbora Kasaške rejske zveze Slovenije, ki je potekal v prostorih kluba.Izbrali smo podpredsednika g.Mira Pirca.  Rejci in člani UO so mi  dali nekaj predlogov in prilagam zapisnik.

Prilagam tudi aktualen seznam licenciranih žrebcev za tiste rejce, ki še niste pripuščali svojih kobil. Še vedno nekaj žrebčarjev ni poravnalo obveznosti do VF in jim ni dostavilo opravljenih preiskav na kužne bolezni zato apeliram na žrebčarje, da to čimprej uredijo, saj so negativni izvidi tudi eden od pomembnih pogojev, da se žrebec lahko pripušča. Pripravlja se tudi seznam letnih pregledov kobil in naraščaja , ki bo potekal po enakem sistemu kot lani. Ne pozabite , da morate pravočasno izpolniti poročilo o žrebitvi in ga v roku 28 dni po žrebitvi poslati na VF. Veterinarska fakulteta obvešča , da bodo do brezplačnih preglednih mest upravičeni samo tam, kjer bo pregledanih vsaj pet žrebet ( ali kobil za sprejem v rodovnik-prvesnic). V primeru, da bo živali manj se bodo rejcem zaračunali še materialni stroški v višini 40,19 e , če pa bo nenajavlen pregled na domu pa bo VF zaračunala še dodatnih 56,28e. Zato tako različni računi ob izdajanju ID.

VF sporoča , da ID za lanska žrebeta še niso izdana zato, ker še niso prišli rezultati DNA analiz.

mag. Mojca Nushol, predsednica KRZS

AVG